CFO Blokker Holding vertrekt

Financieel directeur Jeroen Visser vertrekt begin november bij Blokker Holding. De CFO had zijn vertrek deze zomer al aangekondigd. Hij wordt opgevolgd door Marc Broskij.

Dat laat Blokker weten in een persbericht. Visser was een van de architecten van een strategiewijziging binnen het bedrijf. Nu daar de fundamenten van zijn gelegd wil hij zijn loopbaan elders voortzetten.

Visser kwam aan boord bij Blokker in een lastige tijd, waarin het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan verlies draaide. Discountketens snoepten steeds meer marktaandeel af van de verschillende merken, op het gebied van online verkoop kampte Blokker met een flinke achterstand. Het bedrijf was niet in staat snel te reageren om veranderingen in de markt of op nieuwe klantbehoeften. 

Blokker zette in op een koerswijziging om de verschillende merken toekomstbestendiger te maken. Aan de voorkant koos men voor een omnichannel-strategie, terwijl aan de achterkant werd ingezet op de centalisering van IT en het stroomlijnen van processen. Maar toen de verkopen van de verschillende ketens tegen bleven vallen en de verliezen verder opliepen, nam het bedrijf een drastische stap. Blokke besloot zich volledig te focussen op het merk Blokker en de overige formules af te stoten. Leen Bakker, Intertoys en Xenos zijn bijvoorbeeld verkocht en Marskramer wordt een franchise- en groothandelsorganisatie. Alleen voor Big Bazar en Maxi Toys wordt nog een koper gezocht. Als onderdeel van de reorganisatie zijn verder de diensten van de shared service centers ondergebracht bij de winkelformules en/of bij derden. Het holdingkantoor is inmiddels teruggebracht naar 15 medewerkers. Nu het grootste deel van de reorganisatie is afgerond, zal Visser zijn loopbaan buiten het bedrijf vervolgen. 

Blokker leed vorig jaar een monsterverlies van 344 miljoen euro, mede veroorzaakt door die grote reorganisatie. Het bedrijf maakte 154 miljoen euro aan herstructureringskosten. Maar ook de verkopen in de winkels vielen tegen. Wel meldde Blokker dat het aantal klanten in de Blokkerwinkels en online vorig jaar gestegen is. 

Opvolger van Jeroen Visser is sinds 2015 werkzaam bij het bedrijf. Marc Broskij is momenteel concern controller. Voordat hij in dienst trad bij Blokker, werkte hij 15 jaar als accountant bij KPMG, waarvan de laatste twee jaar als partner.