De ultieme opstandeling Donald Trump
“Een groter founders experiment is in de geschiedenis van de wereld niet voorgekomen”, begint Michiel Vos (Journalist en Verenigde Staten-correspondent) in een sessie gefaciliteerd door Exact. “Na tien maanden presidentschap moeten we wel concluderen dat het experiment te ver is gegaan”, constateerde Vos. “Iedereen is bekaf.”
Vos nam de bezoekers mee naar maart 2016 toen Trump nog kandidaat was en iedereen het nog leuk vond. “We vonden het in de VS lekker om te kijken naar iemand die tegen alle heilige huisjes aan schopte en zich van niks en niemand wat aantrok”, aldus Vos. Trump beledigde iedereen; Democraten, Republicanen, Mexicanen, veteraren, homoseksuelen, Afro-Amerikanen, vrouwen… en allemaal in 140 tekens. De ongekende populariteit van Trump verklaart Vos door de grote weerzin van veel Amerikanen tegen de politiek uit Washington die het gewone volk hebben laten stikken en alleen maar naar hun sponsors van Wall Street hebben geluisterd. Dat verklaart de opkomst van Bernie Sanders op links en ‘entertainer’ Trump aan de rechterkant.
Teruglezen: Hoe kan finance afrekenen met groeiparadox? (verslag FM-Dag)
Trump is een echte founder die het land aan je verkoopt. Hij maakt alles tot cultureel issue, en hierin is hij niet te vergelijken met Wilders en Le Pen in Europa, vindt Vos. “Hij is veel breder. Hij zit in al het nieuws: sport, zaken, onroerend goed, entertainment. Trump is overal.”
Maar de onwaarschijnlijke en extreem succesvolle kandidaat heeft nooit de draai gemaakt naar het echte presidentschap. Toen journalist Vos The Donald mocht bezoeken kort na zijn inauguratie, merkte hij dat de nieuwe president niet echt op zijn plek was in het Witte Huis. Hij stelde vooral vragen over Vos’ werkgever HBO in New York; hij miste duidelijk de zakenstad waar hij vandaan kwam. In Washington voelde hij zich toch gevangen, leek het.
Dit heeft zeker zijn weerslag gehad op zijn effectiviteit als president tot nu toe. Van de roemruchte plannen uit zijn campagne is na tien maanden weinig tot niets terecht gekomen. “Als founder heeft hij te weinig geluisterd naar de ‘CFO’s’ van Washington”, stelde Vos vast. “Dat zijn de mensen met politieke ervaring die weten hoe je dossiers erdoor krijgt. In zijn verleden als zakenman heeft hij deze experts nooit nodig gehad. Hij was altijd de baas. Hij spreekt als geen ander de taal van geld, maar in Washington moet je de taal van stemmen spreken. Die heb je nodig wanneer je een voorstel door het congres wilt krijgen. Dan is het onverstandig ruzie te gaan maken op Twitter met een Republikeinse senator. Trump is in zijn oude beroep blijven hangen en daarom heeft hij zo weinig bereikt. Hij begrijp het systeem niet.”
Voorlopig gaat de gekte gewoon door, aldus Vos. Een impeachment procedure gaat er niet komen: de Republikeinen hebben het Huis van Afgevaardigden en gaan geen Republikeinse president afzetten. Er is ook geen volgende Obama in beeld en de verkiezing van Trump nodigt alleen maar andere clowns uit tot deelname. “Het zal voorlopig alleen maar gekker worden”, besloot Vos.