Geen EU-subsidie Nederlandse clouddiensten

Cloud
Nederland draagt zelf niet bij aan EU-fonds.

Nederlandse cloudontwikkelaars krijgen geen Europese subsidie, omdat de Nederlandse regering niet het geld heeft om bij te dragen aan het fonds. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om die reden ook niet mogen deelnemen aan zulke Europese investeringsprogramma’s.
De recente beslissing van minister Beljaarts om geen nationale cofinanciering beschikbaar te stellen voor Europese cloudinvesteringsprogramma’s heeft directe gevolgen voor Nederlandse cloudontwikkelaars. Door het ontbreken van deze financiering kunnen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen niet deelnemen aan belangrijke Europese initiatieven, zoals het Important Project of Common European Interest (IPCEI) voor cloudinfrastructuur. Dit beperkt hun toegang tot subsidies en samenwerkingsmogelijkheden die essentieel zijn voor innovatie en concurrentievermogen.RijksoverheidRijksoverheid

Lees ook op CFO.nl: De CFO is onmisbaar in de cloudtransformatie.

Dutch Cloud Community uit zorgen

Brancheorganisaties zoals de Dutch Cloud Community hebben eerder hun zorgen geuit over het gebrek aan betrokkenheid van Nederlandse cloudbedrijven bij overheidsprojecten. Een voorbeeld hiervan is de keuze van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) om het domeinregistratiesysteem onder te brengen bij Amazon Web Services (AWS) zonder openbare aanbesteding, waardoor Nederlandse aanbieders buitenspel werden gezet. De Dutch Cloud Community pleit voor meer transparantie en betrokkenheid van de Nederlandse sector bij dergelijke beslissingen.

Daarnaast waarschuwt de Algemene Rekenkamer voor de toenemende afhankelijkheid van de Nederlandse overheid van buitenlandse clouddiensten, met name Amerikaanse aanbieders zoals Microsoft, Google en Amazon. Amerikaanse clouddiensten zijn momenteel beter dan Europese alternatieven, maar een te sterke afhankelijkheid brengt ook risico’s met zich mee op het gebied van datasoevereiniteit en continuïteit van overheidsdiensten. De Rekenkamer benadrukt het belang van het ontwikkelen en ondersteunen van Europese alternatieven om deze afhankelijkheid te verminderen.

De combinatie van het mislopen van Europese subsidies en de beperkte betrokkenheid bij nationale projecten kan de positie van Nederlandse cloudontwikkelaars verzwakken. Zonder adequate ondersteuning en investeringen dreigt de Nederlandse cloudsector achter te blijven bij internationale concurrenten, wat gevolgen kan hebben voor de digitale soevereiniteit en innovatiekracht van Nederland.

Lees ook op CFO.nl: Laura van der Bij is de nieuwe CFO van SIDN

Als CFO sta je continu voor uitdagingen: economische onzekerheid, nieuwe regelgeving en disruptieve technologieën. Tijdens CFO Day 2025: From Obstacle to Opportunity verkennen we hoe obstakels juist aanjagers kunnen zijn van innovatie, efficiëntie en transformatie – via visionaire keynotes, praktijkcases en interactieve sessies. Beleef de 24e CFO Day samen met 500 financiële leiders op 28 mei in Grand Hotel Huis ter Duin.

 

Gerelateerde artikelen