Hema vreest voor voortbestaan door coronacrisis

Hema is keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan.

Dat meldt FD op basis van een brief die Hema-topman Tjeerd Jegen vorige week aan verhuurders van Hema-panden heeft gestuurd.

In de brief deelt Jegen mee dat het bedrijf over de maanden april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur zal betalen. Hema bespaart zo miljoenen euro's. De huurlasten van Hema bedragen zo'n dertien miljoen euro per maand.

Het is onduidelijk hoe de pandeigenaren reageren op het besluit. Volgens een Hema-woordvoerder hebben veel verhuurders "heel positief" gereageerd op de brief.

De huurkorting is een van de vele maatregelen die op het Hema-hoofdkantoor in Amsterdam-Noord zijn bedacht om de coronacrisis het hoofd te bieden. Alle winkels van de warenhuisketen in Frankrijk, België, Spanje en Duitsland zijn dicht door overheidsmaatregelen. De Nederlandse winkels zijn wel open, maar Hema zag de omzet in de Nederlandse filialen de afgelopen weken met ongeveer een derde krimpen, blijkt uit interne rapportages.

De klap komt voor Hema extra hard aan omdat het bedrijf hoge vaste lasten heeft. Hema torst een schuld van meer dan 750 miljoen euro met zich mee, een erfenis van de vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital. Sinds eind 2018 is de keten in handen van zakenman Marcel Boekhoorn. Hij beloofde flink te zullen snijden in de schulden, maar daarvan is tot dusver weinig terecht gekomen.