Hoe doet ondernemer Trump het in het Witte Huis?

Tijdens een door Rabobank gefaciliteerde sessie op de jaarlijkse CFO Day op 1 juni, maakte Amerika-watcher Michiel Vos een round-up van de eerste vijf maanden van Donald Trump in het Witte Huis. Hoe brengt ‘ondernemer’ Trump het ervan af?

“Wanneer we het hebben over Amerika hebben we het over the Donald en andersom”, begint journalist Michiel Vos zijn vermakelijke en informatieve betoog over de nieuwe president die op 20 januari zijn intrek nam in het Witte Huis. Vos ontmoette Trump één keer na zijn inauguratie en de president maakte toen vooral een eenzame indruk. ‘How is HBO doing?’ vroeg hij Vos, die werkt voor de betaal-televisiezender. “Hij had New York achter zich gelaten en voelde zich duidelijk niet helemaal op zijn gemak alleen in Washington”, aldus de Trump-kenner. “Hij redde zich eruit door charmant te doen.” Vos toont een foto waar hij met een breed lachende Trump op staat.

 

“Dit is niet de president, maar de Sales Person in Chief”, stelt Vos. “Amerika is namelijk geen land, maar een business. Obama was dat ook, maar Trump is dat nog veel meer.”

De zaal krijgt een fragment te zien van Gladiator, waarin de gladiator gespeeld door Russell Crowe een dozijn andere gladiatoren afslacht en dan schreeuwt naar het publiek: ‘Are you not entertained?’ Vervolgens gooit hij zijn zwaard naar de Romeinse elite op de tribune die opzij moeten duiken om het metalen object te ontwijken. “Dat is Trump”, zegt Vos. “Amerika heeft geen president gekozen, maar een entertainer.”

De campagne van Trump was één groot succes. De slogan van Hillary was; ‘stronger together’. “Dat betekent helemaal niks”, stekt Vos. “Vergelijk dat met ‘make America Great Again’. Je kunt het een belachelijke slogan vinden, maar half Amerika loopt met zo’n petje. ‘Great again’ betekent dat het niet meer zo great was, en veel mensen hadden dat gevoel. Trump heeft die zeitgeist erg goed aangevoeld. Bovendien kwam de vastgoedondernemer van buiten de politiek wat een groot voordeel bleek. Mensen hadden genoeg van politici, zoals Hillary Clinton, die steeds terug bleven komen. Ze wilden geen ervaring, ze wilden wat nieuws. Trump verkoopt. Als correspondent werd ik nooit gebeld over Hillary, maar voortdurend over Trump.”

En toen werd hij verkozen. Is dat goed voor Amerika? Voor de wereld? Onmogelijk te zeggen. “Niemand weet hoe de komende dag eruit gaan zien”, weet Vos. “Hij komt tot nu toe door alle perikelen met Rusland niet eens toe aan beleidzaken.”

Wat vaststaat, is dat Trump nog niet de draai heeft gemaakt van presidentskandidaat naar daadwerkelijk president. “Hij gedraagt zich niet alleen niet presidentieel, hij laat ook merken het spel niet te willen of kunnen spelen. Alles is een spel, en het spel van Washington bestaat uit wetgeving en politiek. Het enige wat hij doet is daarover klagen: het valt hem tegen hoe weinig hij als CEO van Amerika kan doen. Trump zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden; dat heeft hij nog niet gedaan.”  

Wat kan het Nederlandse bedrijfsleven leren van Trumps Amerika? Vos: “Je kunt zeggen wat je wilt over Amerika. Ja, er zijn talloze gebreken, maar de sociale veerkracht is groot. Van krantenjongen tot miljonair is echt mogelijk. Het is een open land waarin je wordt aangemoedigd vooral nieuwe dingen te proberen. Niet te veel nadenken, just do it.”

Europeanen die het in Amerika gemaakt hebben, zoals Nederlander Paul Verhoeven, zeggen: ‘just go with the flow. Don’t try to resist the flow’ (zie video onder). Of zoals de Hongaar Gene Simmons, zanger van Kiss, het verwoordt: ‘be a chameleon. I’ll be whatever you want me to be. Just pay me.’ “Platter kan niet”, zegt Vos, “maar zo is het wel. Ik zei het al: Amerika is geen land, maar een business. Het gaat erom wat verkoopt.”

Hoe lang we nog met Trump opgescheept zitten is niet te zeggen. Als hij eindelijk aan beleid toekomt en zijn voorgestelde belastingverlaging voor elkaar krijgt, houdt Vos ons voor, dan krijgen we 16 jaar Trump: acht jaar Donald en acht jaar Ivanka. “Hij wil nog altijd de grote zakenpresident worden. De vraag is of hij daar naar alle affaires nog zal komen. Zijn achterban wil in elk geval uiteindelijk resultaat zien, dus dit is de grote vraag die nog open staat. Afgezet zal hij in elk geval niet worden”, besluit Vos. “Daar moeten we in Europa maar eens over ophouden. Ze vinden hem in Amerika iets minder gek dan wij hem hier vinden.”

Bron:
CFO Day 2017
Sessie: Hoe doet 'ondernemer' Trump het in het Witte Huis?
Door: Michiel Vos (Journalist en Verenigde Staten-correspondent)
Gefaciliteerd door: Rabobank
Lees hier het verslag van CFO Day terug


Michiel Vos

Gerelateerde artikelen