Hoekstra: ‘Witwassen is veelkoppig monster’

Witwassen speelt ook in de vastgoedsector en bij levensverzekeraars, zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën).

"Het is een veelkoppig monster", stelt de bewindsman. "Dit probleem zal nog lang bij ons blijven. Ik vrees dat we nog veel voorbeelden gaan zien." In Nederland wordt jaarlijks voor vele miljarden euro's witgewassen: "Ik heb bijna al mijn Europese collega’s hierover gesproken. Ik ben er niet een tegengekomen die zei: bij ons is het pico bello in orde.

Wopke Hoekstra spreekt op 5 juni op CFO Day over building bridges.

Hoekstra is in Washington bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daar is ook een bijeenkomst van de zogeheten Financial Action Task Force (FATF), die zich onder meer bezighoudt met het bestrijden van witwassen. Daar wil de minister de problematiek extra op de kaart zetten.

Lees ook: Regels lossen witwassen niet op

Witwasaffaires zorgen de laatste jaren voor veel onrust in de bankensector. In Nederland trof ING vorig jaar een recordschikking met het OM van 775 miljoen euro, omdat maatregelen tegen witwassen via de bank jarenlang tekortschoten. Rabobank schikte begin vorig jaar al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten. Buiten Nederland speelt onder meer een groot schandaal bij Danske Bank.