KPN-topman blok: Huidige beschermingsconstructies volstaan

De discussie over al dan niet het verhogen van beschermingswallen van Nederlandse bedrijven tegen buitenlandse kopers gaat te ver. Die mening is KPN-topman Eelco Blok toebedeeld.

In een tijd waarin vooraanstaande bestuurders, zoals Ahold Delhaize-commissaris Jan Hommen en oud-Shell topman Jeroen van der Veer, ageren en ferm van leer trekken tegen de dreigende overnamegolf van Nederlandse kroonjuwelen, volgen politici (onder meer demissionaire ministers Henk Kamp en Jeroen Dijsselbloem) geruisloos hun voorbeeld.

Vrije marktwerking
Evengoed laten tegenstanders van ingrijpende beschermingsmaatregelen hun stem horen. Vanuit de M&A Community klonk al eerder de roep om niet zomaar beschermingsmuren op te tuigen. Critici opteren voor de vrije marktwerking zonder teveel overheidsinmenging.

Te snel wordt geconcludeerd dat nieuwe regelgeving nodig is, zei M&A-advocaat Leo Groothuis. Om daaraan toe te voegen: "Politici zijn niet onafhankelijk, ze hebben altijd een belang". De kracht van Nederland ligt in haar open handelsgeest, zo sprak ook overname-advocaat Jeroen Sombezki eerder. 

Telecomwet
Het kamp van criticasters krijgt steun in de persoon van Eelco Blok, bestuursvoorzitter van KPN. De overheid zou geen rol moeten spelen bij de overnamekwestie van AkzoNobel, vindt de CEO. 'Wij hebben een aantal jaar geleden bewezen dat de beschermingsconstructies die er nu zijn voldoende werkingskracht hebben", verklaart Blok op BNR Nieuwsradio. 

Onlangs presenteerde demissionair minister Kamp de langverwachte (en hernieuwde) Telecomwet aan het parlement. Deze wet dient bedrijven in de vitale telecommunicatiesector als KPN voor vijandige overnamejagers te behoeden. 

Gerelateerde artikelen