IMF: ECB moet uitkijken met te vroege renteverlaging

Nagel: ECB moet alert zijn op inflatie aanwakkerende factoren.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet uitkijken dat de rente niet te vroeg wordt verlaagd nu de centrale bank een pauze heeft genomen bij het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Dat heeft bestuurder Helge Berger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd tijdens een paneldiscussie die werd georganiseerd door de Belgische centrale bank.

Renteverlaging

De ECB heeft de rente verhoogd naar het hoogste niveau ooit en de vraag is nu wanneer er eventueel een verlaging kan komen omdat de economie van de eurozone aan het afzwakken is. Maar volgens Berger is waakzaamheid geboden en is het nodig om er zeker van te zijn dat de inflatie echt daalt. Mocht er namelijk ineens weer een stijging van de inflatie komen, dan zou de rente weer omhoog moeten. Dat zou een "kostbare fout" kunnen zijn, aldus Berger.

Lees ook: Ecb aantal grote bedrijven overweegt verhuizing om handel china (cfo.nl)

Binnen de ECB worden de verwachtingen voor een spoedige renteverlaging getemperd. Zo heeft president Christine Lagarde gezegd dat gesprekken daarover voorbarig zijn en dat de rente voorlopig op een hoog niveau zal blijven. De ECB verwacht dat in 2025 de inflatie terug zal zijn op de doelstelling van 2 procent.

Inflatiestrijd

ECB-bestuurder Martin Kazaks verklaarde dat mogelijk vanaf de tweede helft van volgend jaar er een renteverlaging kan komen. Volgens de centralebankpresident van Letland moet de ECB er wel eerst overtuigd van zijn dat de inflatiestrijd is gewonnen voordat kan worden begonnen met het stapsgewijs verlagen van de rente. Zo zijn er risico's voor de inflatie zoals de oorlogen in Israël en Oekraïne, aldus Kazaks.

Lees ook: Bestuurder ecb kan deur niet sluiten voor verdere renteverhoging (cfo.nl)

Ook de Duitse centralebankpresident Joachim Nagel heeft gezegd dat de ECB alert moet zijn op factoren die de inflatie weer kunnen aanwakkeren. Hij stelde dat er veel onzekerheden zijn die invloed kunnen hebben op de prijsontwikkelingen. Nagel wees daarbij ook op de stijgende lonen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen