IMF waarschuwt: verdere correctie op financiële markten blijft reëel risico

IMF International Monetary Fund
Systemische kwetsbaarheden nemen toe.

Ondanks recente koersdalingen blijft financiële instabiliteit wereldwijd op de loer liggen, zo blijkt uit het nieuwste stabiliteitsrapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Voor CFO’s wereldwijd is het een dringend signaal: de financiële markten blijven kwetsbaar voor een nieuwe schok. Volgens Tobias Adrian, hoofdeconoom financiële markten bij het IMF, zijn de risico’s voor mondiale financiële stabiliteit aanzienlijk toegenomen.

Beleggingswaarderingen blijven opgerekt

De aandelen- en obligatiemarkten blijven volgens Adrian overgewaardeerd. Dat maakt ze gevoelig voor plotse economische schokken. De correcties die we recent zagen — inclusief de verkoopgolf van Amerikaans staatspapier — zijn volgens het IMF slechts een voorbode. De echte risico’s zijn daarmee nog niet van tafel.

Voor CFO’s betekent dit: herzie de waarderingen van activa op de balans, toets stresstests en evalueer scenario’s waarbij markten in korte tijd sterke schommelingen kunnen laten zien.

Lees ook op CFO.nl: Olivier Labe (CFO van BNG Bank): “Banken zijn in Europa nog nooit zo gekapitaliseerd, liquide én rendabel geweest als nu.”

Systemische kwetsbaarheden nemen toe

Het rapport wijst op drie belangrijke kwetsbaarheden:

  1. Marktconcentratie: De VS (Wall Street) vertegenwoordigt inmiddels bijna 55% van de wereldwijde aandelenmarkten. Dit maakt de markten erg gevoelig voor eenzijdige schokken.
  2. Oplopende overheidsschulden: De totale wereldwijde schuldenlast is gestegen naar 93% van het mondiale BBP (was 78% tien jaar geleden).
  3. Structurele afhankelijkheden: Staatsobligaties vormen nog steeds het fundament van de kapitaalmarkten. Ontregeling op deze markten kan direct financiële stabiliteit bedreigen.

Voor CFO’s is dit hét moment om balansstrategieën te herzien, renterisico’s beter af te dekken en blootstelling aan specifieke regio’s of sectoren te heroverwegen.

Toezicht en solide overheidsfinanciën essentieel

Adrian roept landen op om hun overheidsfinanciën op orde te brengen en voortvarend werk te maken van structurele hervormingen in de financiële sector. Dat betekent onder meer:

  • Volledige implementatie van de Bazelse kapitaalregels voor banken;
  • Strenger toezicht op non-bancaire financiële instellingen, waaronder hedgefondsen;
  • Actief beleid tegen het doorsluizen van risico’s door de financiële keten

Waakzaamheid, flexibiliteit en proactief risicomanagement

De economische vooruitzichten vragen om waakzaamheid, flexibiliteit en een proactieve benadering van risicomanagement. Nu is het moment om buffers op te bouwen, scenario’s te herzien en strategische veerkracht te versterken. Wat kunnen CFO’s nu doen?

  • Monitor rente- en valutarisico’s actief;
  • Diversifieer financieringsbronnen om afhankelijkheid te beperken;
  • Stel scenario’s op voor economische schokken en hun impact op liquiditeit en solvabiliteit;
  • Zorg voor governance en compliance met mondiale kapitaalregels.

Als CFO sta je continu voor uitdagingen: economische onzekerheid, nieuwe regelgeving en disruptieve technologieën. Tijdens CFO Day 2025: From Obstacle to Opportunity ontdek je hoe juist deze obstakels innovatie, efficiëntie en transformatie kunnen stimuleren. Laat je inspireren door visionaire keynotes, praktijkcases en interactieve sessies. Beleef CFO Day 2025 samen met 500 financiële leiders op 28 mei in Grand Hotel Huis ter Duin.

Gerelateerde artikelen