Jan van Rutte vertrekt bij Volksbank

Oud-CFO Jan van Rutte treedt vervroegd terug als voorzitter Raad van Commissarissen van de Volksbank.

De Volksbank maakt bekend dat Jan van Rutte heeft besloten zijn taken als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Volksbank vervroegd neer te leggen. Hij blijft aan tot een opvolger is benoemd. Van Rutte is sinds 1 november 2013 lid van de Raad van Commissarissen van SNS REAAL N.V. en SNS Bank N.V. (rechtsvoorganger van de Volksbank). Op 1 oktober 2015 is hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen.

“De bank heeft een moeilijke periode achter de rug”, zegt Van Rutte over zijn vertrek. “De onlangs bekendgemaakte uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek naar het functioneren van de directie en de interactie tussen de (leden van de) directie en de Raad van Commissarissen bevestigen de bestuurlijke onrust in de top van de bank waarvan het afgelopen jaar sprake was. De conclusies van de onderzoekers zijn stevig en helder. Ik betrek deze ook op de Raad van Commissarissen en op mijzelf als voorzitter van de raad. Er zijn inmiddels maatregelen genomen die eraan bijdragen dat er weer sprake is van een betere en gezonde dynamiek. Nu de bank een volgende fase in gaat, met een nieuwe directievoorzitter en een nieuwe topstructuur is het logisch dat ook de Raad van Commissarissen een nieuwe voorzitter krijgt. Het is voor mij dan ook een natuurlijk moment om binnenkort het stokje over te dragen.”

Tot 2013 was Jan van Rutte CFO Group Holding bij ABN AMRO. In de periode van 2001 tot 2010 was hij bestuurslid van Fortis Bank Nederland en vanaf 2006 CEO. Vanaf 1981 was hij werkzaam bij MeesPierson (en rechtsvoorgangers) en vervulde daar verschillende functies, waaronder die van Head of Finance en Company Director. Hij begon zijn loopbaan in 1978 bij de Algemene Bank Nederland.