Japan kondigt economische stimulus van 107 miljard euro aan

Kishida wil de druk van de inflatie op consumenten verlichten.

De Japanse premier Fumio Kishida heeft donderdag een economisch stimuleringspakket ter waarde van bijna 107 miljard euro aangekondigd. "Dit pakket zal naar verwachting uitkomen op de onderkant van het niveau van 17 biljoen yen", zei Kishida tijdens een bijeenkomst met functionarissen van zijn regeringspartij, de Liberale Democratische Partij (LDP).

Met de steunmaatregelen wil Kishida de druk van de inflatie op consumenten verlichten en zijn premierschap redden. Zijn populariteit staat namelijk op een dieptepunt doordat de stijging van de lonen de stijging van de prijzen niet bijhoudt. Kishida, die twee jaar geleden aantrad, kan tot 2025 regeren. Er wordt echter gespeculeerd dat hij vervroegde verkiezingen zal uitschrijven, voorafgaand aan een waarschijnlijk zware interne leiderschapsstemming in zijn partij volgend jaar.

Lees ook: Nieuwe baas van centrale bank van Japan kan yen hoger zetten (businessinsider.nl)

Volgens Japanse media omvat het plan onder meer een verlaging van de inkomsten- en woonbelasting en contante uitkeringen aan huishoudens met lage inkomens. Ook de brandstofsubsidies om huishoudens te helpen met de hoge energiekosten zullen worden uitgebreid. Daarnaast zullen er fondsen komen om investeringen in hightech, waaronder de chip- en ruimtevaartindustrie, te bevorderen.

De aangekondigde stimulus sluit aan bij het beleid van de Japanse centrale bank, de Bank of Japan, die dinsdag het belangrijkste rentetarief onveranderd liet op min 0,1 procent. Volgens gouverneur Kazuo Ueda van de bank is het belangrijk om vast te houden aan een zeer ruim stimuleringsbeleid om het economische herstel te bevorderen, nu de bank gestaag haar lang gezochte inflatiedoelstelling nadert.

Lees ook: 3 redenen waarom China dit decennium last kan krijgen van 'japanificatie' (businessinsider.nl)

Voor het huidige begrotingsjaar wordt nu gerekend op een inflatie, exclusief de sterk schommelende voedingsprijzen, van 2,8 procent. Eerder was dat 2,5 procent. Voor het volgende jaar wordt ook gerekend op 2,8 procent, tegen een eerdere inflatieverwachting van 1,9 procent.

Japan kampte decennia met een zeer lage inflatie en heeft sinds 1992 niet meer zo'n gestage prijsgroei gezien. De Bank of Japan is de enige grote centrale bank ter wereld die hardnekkig vasthoudt aan negatieve rentetarieven. Dat zal ze blijven doen tot er tekenen zijn van een duurzame loon- en prijsgroei.

(ANP)

Gerelateerde artikelen