Jeff Carr laat AholdDelhaize in goede positie achter

Vertrekkend CFO haalde synergiedoel en geeft AholdDelhaize een goede uitgangspositie voor de strijd online.

AholdDelhaize maakte maandag bekend dat Carr vertrekt als zijn huidige termijn volgend voorjaar afloopt. Hij heeft de CFO-rol dan bijna acht-en-een half jaar vervuld. Het was een periode waarin het supermarktconcern een aantal grote stappen heeft gezet in het bijzonder natuurlijk de fusie met, of overname van, het Belgische Delhaize.

Focus op groei en kosten Ahold

Ruim een jaar na zijn aantreden schetste Carr – in 2017 winnaar van de CFO Award – in een interview op CFO.nl hoe hij aankeek tegen de rol. Hij benadrukte dat een goede samenwerking tussen CEO en CFO cruciaal is voor succes en wees erop dat hij met zijn ervaring bij onder meer Easyjet en Reckitt Benckiser de ervaring van toenmalig CEO Dick Boer goed aanvulde. Voor Ahold en daarmee voor de CFO was op dat moment de uitdaging om én te groeien én scherp op de kosten te letten.
 
Lees ook: Jeff Carr, CFO Ahold: Streven naar continue verbetering

Doelstellingen onder CFO Jeff Carr gehaald

Groeien is overduidelijk gelukt. Het huidige supermarktconcern is met bijna 63 miljard euro omzet in 2018 meer dan twee keer zo groot als Ahold in 2011 was. Het aantal winkels loopt tegen de zevenduizend. Dat waren er acht jaar terug nog maar krap drieduizend.
 
Ook de doelstelling om de kosten scherp in de gaten te houden is gerealiseerd. De kosten zijn over acht jaar verhoudingsgewijs min of meer in gelijke verhouding gebleven met de omzet.

Synergiedoel fusie Ahold en Delhaize gehaald

Toen Carr aantrad liep al een besparingsprogramma met een doel van 600 miljoen euro in drie jaar. Bij de overname van Delhaize zag het bedrijf nog eens een half miljard euro aan jaarlijkse synergievoordelen. Dit doel zou al na drie jaar worden gehaald. Bij de halfjaarcijfers, de laatste van Carr, op de kop af drie jaar na de afronding van de fusie, stond de teller op 512 miljoen euro.

Nettowinst AholdDelhaize groeide flink onder Jeff Carr

Mede hierdoor zijn ook de resultaten onder de streep goed. De nettowinst nam toe van 1 miljard euro in 2011 naar 1,8 miljard euro vorig jaar. De vrije kasstroom, de basis voor de dividenduitkeringen aan aandeelhouders, is bijna twee-en-een-half keer zo groot.

Beurs waardeert prestaties Ahold afgelopen decennium

De prestaties van het concern dit decennium worden ook gewaardeerd op de beurs, waar AholdDelhaize nu een marktwaarde heeft van meer dan 25 miljard euro, tegen ruim 10 miljard euro voor Ahold in 2011. Ook uit de koers-winstverhouding, 14 nu, tegen 10 in 2011 spreekt waardering voor de ontwikkeling van het bedrijf.

Goede uitgangspositie AholdDelhaize

Ondertussen leven we in een tijd waarin online boodschappen doen echt aan een opmars bezig is. Vooral de stappen die nieuwe toetreders als Amazon zetten voeden regelmatig de angst dat de traditionele supermarktbedrijven een onzekere toekomst wacht. AholdDelhaize heeft echter met Bol.com in Nederland en met Peapod in de VS ook een aanzienlijke positie online. Dit en de solide financiën die Carr straks achterlaat maken dat de Nederlandse grootgrutter een goede uitgangspositie heeft voor wat gaat komen.

Naam: Jeff Carr
Geboortejaar: 1961
Burgerlijke staat/kinderen: gescheiden, twee dochters
Woonplaats: Amsterdam
Krijgt energie van: I love to jog (not run!) Het helpt me ontspannen en geeft me energie voor de dag
Meest geleerd van: mijn dochters
Vakantieland: Portugal
Vrije tijd: golf en skiën
Auto: BMW
Muziek: Vooral oudere muziek (1970’s/80’s)
Favoriete film: The last of the Mohicans
Laatst gelezen boek: Red Sparrow, ik lees vooral spionageromans

Lees ook: CFO Profiel: Jeff Carr
Bekijk de CFO100

Gerelateerde artikelen