Jonge commissaris rukt op

AEX-bedrijven stellen steeds vaker jonge(re) commissarissen aan. 

Van alle door AEX-bedrijven in 2022 nieuw aangestelde commissarissen daalde de gemiddelde leeftijd met 1,5 jaar: van 59,3 in 2021 naar 57,5 in 2022.  De gemiddelde leeftijd van commissarissen van AEX-fondsen ligt wel nog altijd hoger dan het Europese gemiddelde (56,2). Dit blijkt uit de Board Monitor Europe, een analyse van in totaal 853 nieuwe benoemingen van commissarissen in vijftien Europese landen, uitgevoerd door Heidrick & Struggles.

In het afgelopen jaar kozen AEX-bedrijven bij 52 procent van de nieuwe aanstellingen voor een vrouwelijke kandidaat. In 2021 bedroeg dit nog 55 procent. Elders in Europa nam hun aandeel juist toe; van 44 procent in 2021 naar 49 procent in 2022. Volgens Imke Lampe, Partner in Charge Nederland bij Heidrick en Struggles was Nederland jarenlang koploper op het gebied van diversiteit en inclusie, maar zijn we inmiddels ingehaald door andere Europese landen. Als voorbeeld noemt zij Frankrijk en Italië, waar de boardroom bijvoorbeeld al voor meer dan veertig procent uit vrouwen bestaat. In Nederland bedraagt dit slechts 36 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ervaring met duurzaamheid een pre is. Zo heeft bijna een kwart van alle in 2022 door AEX-bedrijven aangestelde commissarissen aantoonbaar ervaring met duurzaamheid. In 2021 gold dit voor slechts tien procent van alle nieuwe benoemingen.

Gerelateerde artikelen