Kabinet van de CFO: “Een te groot deel van stimuleringsgeld komt niet terecht op plekken waar het geld voor bedoeld is.”
Woensdag 22 november Tweede Kamerverkiezingen. Hoe de uitslagen er ook uit zullen zien, Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven staan voor grote uitdagingen. Welke tips en verzoeken geven Nederlandse CFO's mee aan het aankomende kabinet? Vandaag Edwin Rammeloo, CFO bij Lumipol.
"Het huidige monetair beleid en de daarmee samenhangende stijgende rente heeft een grote invloed op het investeringsklimaat van ondernemingen. Om het niveau van investeringen toch enigszins op peil te houden, zouden er vanuit de overheid stimulerende maatregelen kunnen worden getroffen. Dat gebeurt ook al wel. In Nederland is op dit moment sprake van een breed palet van stimulerende maatregelen, zoals het opzetten van regionale ontwikkelingsmaatschappijen, innovatie kredieten, een nationaal groeifonds, overige subsidies etc.
Door het innovatieve karakter van Lumipol komen wij ook in aanraking met dergelijke maatregelen en wij proberen hier waar mogelijk ook gebruik van te maken. Stimulering van industriële innovatie kan daadwerkelijk doorslaggevend zijn voor het nemen van bepaalde strategische beslissingen.
Maar helaas, een te groot deel van stimuleringsgeld komt niet terecht op plekken waar het geld voor bedoeld is. Het is soms ook ontzettend moeilijk om resultaten aan de voorkant goed in te schatten. Maar het belang van een goede beoordeling vooraf is daarom enorm.
Het is volgens mij aan te bevelen om, nog meer dan nu, gebruik te maken van industrie experts bij het maken van deze moeilijke beslissingen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het creëren van werkgroepen met experts die advies of inspraak hebben op dergelijke keuzes. Op termijn zou dit kunnen zorgen voor nog meer waardecreatie voor ondernemend Nederland."
Lees ook op CFO.nl: Kabinet van de CFO (Daniëlle Berndsen, Korian Benelux): "Sta op 22 november – en ook daarna – stil bij de impact van 'vergrijzing', de grote game changer."