Kabinet van de CFO: “Op verschillende terreinen wordt gekozen voor politieke ‘showcases’, zonder voldoende na te denken over de impact verderop in de keten.”

Lewalt Eland (CFO Circulus) pleit voor meer advies bedrijfsleven.

Vandaag Tweede Kamerverkiezingen. Hoe de uitslagen er ook uit zullen zien, Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven staan voor grote uitdagingen. Welke tips en verzoeken geven Nederlandse CFO's mee aan het aankomende kabinet? Vandaag Lewalt Eland, CFO bij Circulus.

"De BV Nederland zit in een geweldige draai naar circulair denken. En ook als CFO’s leven we al volop in het ketendenken dat daarvoor nodig is. De politiek kan daarbij fantastisch goed ondersteunen met gerichte regelgeving.

Op verschillende terreinen wordt gekozen voor politieke ‘showcases’, zonder voldoende na te denken over de impact verderop in de keten. Dat is een valkuil. Zo is het bijvoorbeeld prima om het gebruik van lachgas te verbieden, maar door dit verbod ontstaan inmiddels wel levensgevaarlijke situaties verderop in de afvalketen. Deze weggegooide en ongebruikte patronen belanden namelijk nu tussen het restafval en exploderen onverwacht. Maar kijk ook naar de recente nieuwe wetgeving rondom vapes. Ook een voorbeeld van ‘goed bedacht’ zonder te voorzien dat zo’n verbod ook weer leidt tot een ongecontroleerde elektronische afvalberg op de verkeerde plek.

Het zou mooi zijn als de politiek zich nog meer beseft dat ze zélf ook onderdeel van deze kwetsbare keten is. Ik moest denken aan deze (bijbelse) wijsheid: 'Plannen mislukken door te weinig overleg, maar ze slagen door veel goede raad'. De grondstoffenketen zou daar erg bij gebaat zijn."

Lees ook op CFO.nl: Kabinet van de CFO (Theun Eijkemans, Abovo Maxlead): "Verbied bepaalde zaken integraal, wanneer we ze als maatschappij echt niet wenselijk vinden. Maar laat communicatie zo veel mogelijk vrij."