Kevin Entricken, CFO Wolters Kluwer, wint CFO Award 2021!

Maturity en indrukwekkende reeks acquisities geven doorslag voor de jury.

Wie zou er dit jaar naar huis gaan met de jaarlijkse CFO Award? Dat was de grote vraag onder alle aanwezigen aan het diner op de vooravond van de jaarlijkse CFO Day, hét event voor Nederlandse CFO's, Financieel Directeuren, commissarissen en CEO's.

De CFO Award wordt sinds 2002 uitgereikt door de CFO Community, en is bedoeld voor een CFO die de afgelopen jaren uitzonderlijke prestaties heeft geleverd. Ook in 2021 was het een moeilijke keuze, met zoveel goede CFO’s in het land die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet.

Criteria en proces
De jury, bestaande uit Peter van Bommel, Pieter de Jong, Jabine van der Meijs, Jaska de Bakker en Emiel Roozen las de kranten en de bladen, deed navraag binnen de netwerken, maakte een lijst van potentiële kandidaten – en polste experts en bekenden rondom de CFO’s op hun shortlist. Daarbij lette de jury dit jaar op verschillende factoren, bijvoorbeeld de mate waarin kandidaten aanwezig en zichtbaar zijn naar de buitenwereld toe. In hoeverre kan de CFO gezien worden als rolmodel voor collega’s? Ook werd gekeken naar de rol van CFO’s binnen de eigen organisatie op strategische terreinen als innovatie en duurzaamheid. Welke CFO kijkt niet alleen naar de shareholders, maar heeft ook oog voor de belangen van stakeholders? Tenslotte werd ook meegewogen welke CFO de grootste uitdagingen heeft gehad op het gebied van risicobeheersing en integratie. Na drie rondes van beraad en onderzoek, kwam er één kandidaat bovendrijven die, alle factoren meegewogen, als hoogstscorende uit de bus kwam: Kevin Entricken, CFO van Wolters Kluwer.

Ideale sparringspartner voor CEO
Sinds 2013 staat Entricken als CFO aan het roer bij Wolters Kluwer. De transitie van traditionele uitgever naar online informatiedienstverlener en softwarebedrijf, heeft hij niet alleen van dichtbij meegemaakt, maar ook mede aangestuurd. Entricken is in zijn rol van CFO direct verantwoordelijk voor Accounting, Business Analysis & Control, Internal Audit, Internal Controls, Risk Management, Taxation, Treasury, and Legal Affairs, Due Dilligence, Business reporting en Financial reporting. Door zijn uitgebreide industriekennis is Entricken daarnaast vooral ook een de ideale sparringspartner van CEO Nancy McKinstry – en zeer bepalend geweest in de waardecreatie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden binnen Wolters Kluwer.

Sinds 2013 maakt Entricken als CFO ook deel uit van de Executive Board. Als verantwoordelijke voor onder meer Investor Relations en Mergers & Acquisitions is hij ook nauw betrokken geweest bij tal van spannende en belangrijke strategische overnames van de afgelopen jaren (eVision, Tagetik en Enablon). Ook de succesvolle integratie van systemen en organisaties, de post-merger van deze internationale bedrijven binnen één concern valt onder de verantwoordelijkheid van Entricken. En ook in deze rol heeft Entricken een prestatie van formaat geleverd. In eerdere interviews hierover:

“Onze typische acquisities liggen dicht bij wat we zelf doen. Na een overname kijken we wat goed ging, wat beter had gekund en wat we ervan kunnen leren. Soms is het ook beter om niet door te zetten bij een voorgenomen overname, omdat uitdagingen van het betreffende bedrijf door ons niet op te lossen zijn. Ook ‘geen M&A’ kan goede M&A zijn. Maar ons track record laat zien dat onze acquisities de business verder hebben geholpen en de organische groei van Wolters Kluwer hebben versneld. Vooral in health, tax & accounting. En in environmental, health & safety.”

Niet bang voor ingrijpende stappen
Entricken is daarbij ook scherp in het maken van keuzes: “Je moet naar je portfolio kijken, elk jaar weer. We concluderen achteraf ook wel eens dat een bedrijf toch beter af is bij andere eigenaren. Om strategische redenen. Ik zal je een voorbeeld geven van een heel solide bedrijf dat we hebben afgestoten: ProVation Medical. Het bedrijf helpt ziekenhuizen en chirurgen met slimme software, om in de operatiekamer direct te kunnen documenteren, maar buiten Wolters Kluwer was er een eigenaar die meer waarde kon genereren uit deze business dan wij. Dan is divestment een goede oplossing. Je moet niet bang zijn om ingrijpende stappen te maken als dat het beste is voor iedereen.”

De bewuste, innovatieve groeistrategie van Entricken heeft er voor gezorgd dat Wolters Kluwer wereldwijd voorop loopt in de markt voor software voor operationeel risicobeheer in de industrie, gezondheidszorg, accountancy en de financiële, fiscale en juridische sector. Ook ziet Entricken er als CFO op toe dat 10 % van de jaaromzet standaard wordt besteed aan innovatie.

De enorme turnaroud die Wolters Kluwer heeft doorgemaakt de laatste 10 jaar en de vele probleemloze overnames, wijzen op een grote controle en maturity van Entricken als CFO, die ook buiten zijn werk voor Wolters Kluwer actief is binnen verschillende organisaties: Zo is hij lid van het American Institute of Certified Public Accountants, de CNBC Global CFO Council en zit hij in de Board of Trustees van Becket-Chimney Corners YMCA en het Berkshire Outdoor Center.  

Alles bij elkaar opgeteld meer dan voldoende om terecht naar huis te mogen gaan met de CFO Award 2021!

Namens de redactie van CFO.nl feliciteren wij Kevin Entricken van harte!

https://cfoday.nl/

Gerelateerde artikelen