Leadership in Finance Summit 2022 – Het verhaal van Web 3.0
Hoe maken we onze businessmodellen toekomstbestendig met de hulp van nieuwe technologische doorbraken? De metaverse, NFT’s, smart contacts en blockchain? Vera Schut en Bas Kemme namen ons op uitnodiging van Visma Onguard tijdens de Leadership in Finance Summit 2022 mee in de mogelijkheden en kansen die Web 3.0 ons biedt.
Beide Web 3-ondernemers en strategy consultants worden geïntroduceerd door Jasper Witte (Visma Onguard). “Wij hebben 700 internationale CFO’s de vraag gesteld wat smart contracting doet. 26 procent gaf aan het te weten, 30 procent vond dat ze er iets mee moesten gaan doen. Dan vraag je je toch af wat die 44 procent daartussen nu eigenlijk doet…”
Vera Schut vraagt de ongeveer 150 financials in de zaal wie van hen heeft geïnvesteerd in crypto’s, wie NFT’s heeft gekocht, wie in de metaverse is geweest. Het aantal mensen dat beamend antwoordt is klein. Als Schut vervolgens de vraag stelt hoe het met de kinderen van de aanwezigen is gesteld, blijkt dat die generatie wel op grote schaal heel veel doet in die metaverse. Maar ze ermee doen? De zaal blijft, op een enkeling na, het antwoord schuldig.
Web 3.0: Read/write/own
Schut en Kemme hebben als missie bedrijven beter en leuker te maken door het gebruik van nieuwe technologieën en data waarbij ze in de implementatie de mens centraal zetten. Web 1.0 ging over ‘read’, Web 2.0 over read/write, Web 3.0 over read/write/own. We hebben, zo concludeert het duo, te maken met een nieuwe digitale disruptie. Na de 'social drive', de 'eco drive' is er nu ook sprake van de 'tech drive' – de nieuwe grote verandering in consumentengedrag. Vera Schut spoort het finance gehoor aan in dialoog te gaan met hun kinderen, ook over digitale currency. Want voor de nieuwe generatie wordt digitaal geld steeds belangrijker. En zij zijn de toekomst, bepalen het consumentengedrag van ‘straks’.
Om dat gedrag te duiden wordt op het grote scherm in de zaal een bijzondere uitvoering van een Gucci Dionysus tas getoond. “Fysiek ging die weg voor een prijs van 2.600 dollar, de digitale versie bracht meer dan 4.000 dollar op. En wisten jullie dat virtuele influencers anno 2022 miljoenen volgers hebben?”
Er verschijnen 12 logo’s op het scherm. Van bedrijven in de metaverse. Of de aanwezigen er vijf bij naam kunnen noemen? Bijna niemand meldt zich. “Ik weet zeker dat jullie kinderen ze wel bij naam kennen”, aldus de voor de zaal ietwat ontnuchterende reactie van de beide sprekers.
Grote veranderingen voor finance
Ook voor finance staan er door de tech-revolutie grote veranderingen op stapel. De sprekers refereren aan een groot handelsplatform in de Verenigde Staten dat met eigen tokens en eigen currency werkt. “Zo bespaar je veel geld, banken worden hiermee overbodig.”
Een vraaggesprek met Bill Gates uit 1995 wordt getoond aan het publiek. De interviewer heeft zo zijn twijfels over de nieuwe computertechniek die het mogelijk maakt naar een honkbal wedstrijd te luisteren op de computer. “Maar dat kan toch ook met de radio”, pareert de journalist. “En een recorder maakt het mogelijk terug te luisteren. Wat is er nieuw?”
Schut en Kemme herkennen dezelfde reactie, 27 jaar later, als het over ontwikkelingen rondom de metaverse gaat. Gaat het echt iets nieuws brengen? Het antwoord? Ja. En wie zich nu niet verdiept in de mogelijkheden, laat kansen schieten.
Blockchain buiten de finance
Dan is er nog blockchain. De sprekers omschrijven het als een publieke database van transacties, een decentraal systeem dat checkt of een transactie valide is, middels een link met verschillende blokken. Transacties blijven staan, atlijd. Handig in verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld in de vliegtuigindustrie waar blockchain wordt gebruikt met micromarkers die op bepaalde onderdelen worden gezet, die geregeld van het ene naar het andere vliegtuig worden verplaatst. "Vanwege de veiligheid wil je de historie van zo’n onderdeel kennen, controleren. Door die markers in de blockchain te plaatsen, kan dat. Het vergroot de waarde van die onderdelen enorm.”
Alfa Romeo maakt ook gebruik van dit soort markers voor hun nieuwste modellen. Met behulp van deze blockchaintoepassing kan zo worden gecheckt of onderhoud bij gecertificeerde dealers heeft plaatsgevonden. En, minstens zo belangrijk voor kopers van diezelfde auto’s jaren later, als het voertuig inmiddels vele duizenden kilometers heeft afgelegd: er kan worden gecontroleerd of het voertuig bij een aanrijding betrokken was, de nachtmerrie van kopers van tweedehands auto’s. Want gegevens in de blockchain verdwijnen nooit.
Non Fungible Tokens
En dan is er ook nog de Non Fungible Tokens (NFT’s), door Schut en Kemme omschreven als ‘stukjes data op de blockchain om te verhandelen’. “In en met NFT’s wordt al heel veel verhandeld, denk aan games, maar ook aan kunst. Je kunt er ook veilig je crowdfunding mee opzetten."
De financials in de zaal zijn in een half uur tijd overspoeld met allerlei aspecten van nieuwe technologie. Of de aanwezigen niet te oud zijn voor al die noviteiten? Op het grote scherm voor in de zaal verschijnt het beeld van een oudere vrouw, actief op een zeiljacht. “Mijn moeder”, licht Vera Schut toe. “In de zeventig en desondanks heel actief in de metaverse, in de virtuele wereld. Hier vaart ze, maar ze leerde zeilen in de metaverse, ze wilde niet nat worden… Ook ontwierp ze fashion in de metaverse. Ze leerde beter Engels spreken. Allemaal in Second Life. Op dinsdag kaart ze met vriendinnen, in een sexy outfit. Jullie zijn jonger. Dus dit kunnen jullie ook!”
Haar collega Bas Kemme, tot de zaal: “De Chief Financial Officer als Chief Fantasy Officer, als ontdekker van nieuwe behoeften? Om te groeien en tegelijkertijd ook de risico’s te beperken. Hoe en wanneer beginnen we?”
Meer weten over wat Web 3.0 kan doen voor financials?
De resultaten van het hele onderzoek van Visma | Onguard naar de kennis onder financials en de toepassingen van Blockchain, web3, crypto, NFT’s, smartcontracts en meer zijn verwerkt in een gratis whitepaper. Klik hier om naar de whitepaper te gaan.