Leider: blijf soms op achtergrond
In een opnieuw uitgebracht boek schrijft leiderschapscoach Liz Wiseman dat het leiders niet altijd lukt om ook het heilige vuur in hun personeel te ontsteken, ook al zijn het uiterst bekwame en intelligente mensen. De reden zou zijn dat er een foutief beeld bestaat van hoe een leider zich moet gedragen. Volgens Wiseman wordt bij executives vaak gedacht aan energieke personen, die met hun charismatische gedrag en speeches mensen mee weten te nemen. Wiseman spreekt van de zogenoemde diminisher.
Lees ook: Meer autoritair leiderschap aub
Uit haar onderzoek blijkt dat dit type er juist voor zorgt dat anderen stilvallen, niet meer meedenken en verwachten dat de leider het antwoord wel bedenkt. Door het gedrag van de leider zou namelijk het idee ontstaan dat de baas de slimste persoon in de ruimte moet zijn. Het onderzoek toont ook aan dat mensen die onder dit type leider actief zijn, op slechts 50 procent van hun capaciteiten werken. Tegenovergesteld hieraan is de multiplier. Dit is een leider die personeel meer ruimte biedt om mee te denken of een grotere rol te pakken, in plaats van steeds de eigen capaciteiten tentoon te spreiden.
Veel leiders willen oprecht hun personeel een grotere rol geven en stimuleren om mee te denken, maar schieten toch in de verkeerde rol. Het gevaar bestaat dat iedereen de leider gaat zien als de persoon waar je naartoe moet voor een antwoord of oplossing. Uiteindelijk maakt dit de mensen om de leider heen steeds zwakker.
Nadenken over je stijl van leidinggeven, is de boodschap van Wiseman. Volgens haar onderzoek zorgt een switch naar een multiplier-stijl voor grotere effectiviteit en productiviteit van de werknemers. Ze raadt leiders dan ook aan zichzelf drie vragen te stellen over hun gedrag:
-Nodigt mijn gedrag anderen uit om een grote rol te pakken?
-Is dit een goed moment voor mijzelf om een grote rol te pakken?
-Is het nodig om mijn sterke kanten te tonen of overacteer ik?