Meer management, gelijkere salarissen

Bedrijven met meer gestructureerde management practices hebben minder salarisverschillen. Tot die verrassende conclusie komen vier onderzoekers die voor Harvard Business Review (HBR) over hun vondst schrijven.

Het onderzoek loopt nog en de onderzoekers kunnen alleen mogelijke suggesties voor de oorzaak van de gelijkere salarisverdeling geven, maar het is een interessante vondst voor bedrijven: het weerlegt het idee dat de grote verdieners het meeste van de winst moeten zien om het bedrijf succesvol te maken.

Lees ook: 'Waarom strategisch denken er vaak bij inschiet'

Perceptie weerleggen

De vondst is het tegengestelde van wat de onderzoekers verwacht hadden. "De perceptie bestaat dat agressieve Amerikaanse leidinggevenden – van Mitt Romney tot Jack Welch tot de fictieve Jack Donaghy van 30 Rock – de winst vooral bij de beste verdieners van hun bedrijf plaatsen."

Om de mate van maangement te bepalen, gebruikten de onderzoekers de gegevens die de Management and Organizational Practices Survey (MOPS) verzamelde over hoe bedrijven monitoren (data verzamelen over hoe het bedrijf presteert), doelen stellen (strenge maar haalbare korte- en langetermijndoelen bepalen) en prikkelen (goede presteerders belonen en slechte presteerders trainen, opnieuw indelen of ontslaan). Hoe explicieter, formeler, frequenter of specifieker de managementwerkwijzen, hoe 'gestructureerder' de onderzoekers die aanmerkten.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven en economieën die deze gestructureerde managementwerkwijzen gebruiken, beter presteren. De onderzoekers wilden weten welke effecten deze hebben op werknemers.

"We concluderen dat bedrijven die aangaven meer gestructureerde werkwijzen te gebruiken, hun werknemers gelijker betalen, als men kijkt naar het verschil tussen het salaris voor het 90e (top) en 10e (bodem) percentiel binnen het bedrijf." Ook wanneer men corrigeert voor de industrie, de bezetting, het kapitaalgebruik, welke staat het bedrijf zich bevindt, het onderwijsniveau van medewerkers en de leeftijd van het bedrijf.

Hand-in-hand met gelijkere salarissen

De oorzaak is nog niet bekend, maar de onderzoekers geven drie hypothesen: bedrijven die meer gestructureerde management practices gebruiken hebben efficiëntere werknemers met lage inkomens en dat is terug te zien in het salaris; of deze bedrijven zijn succesvoller, zoals eerdere research aantoonde, en dat zien de werknemers terug; of, ten slotte, bedrijven die deze werkwijzen gebruiken zijn meer gericht op specifieke taken en maken meer gebruik van outsourcing – de werknemers met lage inkomens staan dan misschien niet meer op de loonlijst van het bedrijf.

"Doelen stellen, de neuzen in dezelfde richting krijgen en vooruitgang monitoren zijn standaardwerkwijzen voor succesvolle bedrijven. En, om welke reden dan ook, deze werkwijzen lijken hand-in-hand te gaan met gelijkere salarissen."