“Het volume van je data blijft groeien, alleen dat zie je niet direct. Maar je betaalt er wél voor.”

SMT Bergenhenegouwen Van der Eerden
Rogier Bergenhenegouwen en Ralf van der Eerden (SMT) hebben goed nieuws voor de CFO.

IT-data behoort tot de meest waardevolle bezittingen van een organisatie – een gigantische bron van mogelijkheden. Helaas is data voor veel CFO’s een black box; een complexe kluwe van verborgen kosten en onoverzichtelijke problemen. Maar Rogier Bergenhenegouwen (CEO) en Ralf van der Eerden (CCO) van SMT, experts in Data Engineering, zien een oplossing.

“Ik ben jarenlang accountant geweest”, begint Rogier Bergenhenegouwen. “Vanuit die achtergrond ben ik altijd gedrild: data moet juist, volledig en integer zijn. Dat kan alleen als je weet wat je gebruikt, hoe je het gebruikt, en hoe je er controle over houdt. Maar bij veel organisaties is databeheer een probleem dat het liefst over de schutting wordt gegooid. Daar is niet per se iets mis mee, maar als je dat niet op de goede manier doet, verlies je veel meer dan alleen de controle over de data. Je verliest bijvoorbeeld ook het zicht op de betrouwbaarheid. ‘Die tool of dat programma zegt het, dus het zal wel kloppen’. Terwijl: met cijfers kun je liegen en vervormen wat je wilt. Daarnaast maak je enorm veel onnodige kosten, en ben je vaak veel strakker gebonden aan de partij die je voor je databeheer inschakelt, dan je zou willen. Je verliest ook nog eens aan flexibiliteit en slagkracht.”

SMT is meer dan 25 jaar actief op het gebied van data, zegt Ralf van der Eerden. “Een groot deel van ons werk bestaat uit het luisteren naar de data-uitdagingen van de klant. Het in kaart brengen van de pijnpunten. Een ander deel van ons werk is daar een oplossing voor te vinden die past binnen het ecosysteem van onze klanten.”

“Het volume van je data blijft groeien, alleen dat zie je niet direct. Maar je betaalt er wél voor.”

In die constante zoektocht stuitte SMT zo’n zes jaar geleden op een Amerikaanse Data Engineering-oplossing voor IT-Ops, Observability en Security: Cribl. Die bood in één klap uitkomst bij allerlei datakwesties waar klanten van SMT al jaren tegenaan liepen, en ook bij ontwikkelingen die destijds veel minder sterk op de voorgrond stonden, maar sindsdien een enorme vlucht hebben genomen, zoals AI.

Drastische kostenreductie

“Data is nu natuurlijk al cruciaal, en wordt de komende tien jaar nog veel belangrijker”, zegt Bergenhenegouwen. “Data wórdt je business, anders gezegd. De hoeveelheid beschikbare data groeit kneiterhard. Dat kan voor onprettige verrassingen zorgen. Kijk, een ouderwetse CFO had een kantoor vol ordners, en als er hele stapels ordners met informatie bijkwamen, zag die CFO meteen dat er ook meer ruimte nodig was.”

Voor digitale data ligt het anders: “Het volume van je data blijft groeien, alleen dat zie je niet direct. Maar je betaalt er wél voor, bijvoorbeeld in de vorm van stroomverbruik en dataopslag. Als je niet oppast nemen de kosten van je databeheer en -opslag enorm toe, net als de kosten voor de licenties die je moet aanschaffen. Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid data jaarlijks met zo’n 30 procent groeit. Dat is doorgaans veel meer dan de groei van je budget. Je doet het al heel goed als je budget voor databeheer met 5 of 6 procent groeit. Kortom, voor je het weet rijzen je IT-kosten de pan uit.”

“Met Cribl bespaar je al snel 30 procent (en meer) op je kosten voor dataverwerking, én je houdt de regie over je data.”

“Cribl helpt bij het efficiënter beheren van je dataopslag”, legt Bergenhenegouwen uit. “Het stelt je in staat de opslagkosten af te stemmen op de waarde van de data en op het moment dat je deze daadwerkelijk nodig hebt.” Sommige informatie heb je bijvoorbeeld bij een audit nodig, maar hoef je verder niet constant bij de hand te hebben. Cribl filtert je data op een intelligente manier, gebaseerd op jouw voorkeuren, en zorgt er ook voor dat alleen de relevante data worden geanalyseerd. Dat scheelt allemaal extreem in opslagkosten, en zo creëer je ook ruimte voor data die je wél realtime nodig hebt. Je houdt dus niet alleen grip op je opslagkosten, maar ook op je datastromen.”

Grip op data

Dat laatste punt, grip op datastromen, is ook cruciaal, zegt Bergenhenegouwen. “Ieder bedrijf is tegenwoordig een netwerk. Je kunt nou eenmaal niet alles zelf doen. Dus besteed je je security uit, je jaarrekeningen, noem maar op. Daarmee komen ook je datastromen bij andere organisaties terecht. Dat is vooral onhandig als je iets wilt veranderen.”

“Je wil niet elke keer als je een analysetool wijzigt, eerst naar een van je andere partijen hoeven stappen voor een omslachtige datamigratie”, zegt Van der Eerden. “En stel, je wil naar een andere partij overstappen: dan moet dat ook eenvoudig kunnen, zonder allerlei extra kosten omdat je je ongemerkt toch afhankelijk had gemaakt van de eerste partij, van hún tools en systemen. Doordat Cribl alleen je ruwe data opslaat, ben je niet afhankelijk van andere interpretatie- of analysetools. Je bent dus veel flexibeler en zelfstandiger.”

De grip op data en de grip op kosten gaan, kortom, hand in hand. Die stevigere controle gaat gepaard met nóg een aantal voordelen, waarvan Bergenhenegouwen en Van der Eerden zeker weten dat het belang de komende tijd alleen maar toeneemt.

ESG en AI

“Lange tijd waren ESG-criteria een soort fijne bijvangst”, schetst Van der Eerden. “Het was mooi als een bedrijf duurzaam ondernam, maar geen noodzaak. Inmiddels is het cruciaal geworden, en ook in het voldoen aan ESG-criteria speelt het efficiënter opslaan van data een grote rol. Je maakt niet alleen je kosten beheersbaar, je reduceert door je stroomverbruik terug te brengen ook in één klap je footprint.”

ESG en AI “Lange tijd waren ESG-criteria een soort fijne bijvangst”, schetst Van der Eerden. “Het was mooi als een bedrijf duurzaam ondernam, maar geen noodzaak. Inmiddels is het cruciaal geworden, en ook in het voldoen aan ESG-criteria speelt het efficiënter opslaan van data een grote rol. Je maakt niet alleen je kosten beheersbaar, je reduceert door je stroomverbruik terug te brengen ook in één klap je footprint.” De kans is groot dat dát in de nabije toekomst het verschil maakt. Sterker nog, besluit Van der Eerden: “Dat gaat over tien jaar bepalen wie de winnaars zijn.”

 

Meer informatie over Cribl, en de kansen voor jouw organisatie? Klik op deze link.

Gerelateerde artikelen