Navigeren door veranderende regelgeving: technologie als bondgenoot voor CFO’s

Hoe technologie CFO’s helpt om compliance te waarborgen.

Door Elif Boorn, Managing Director bij Workday

In Nederland heerst een groeiende maatschappelijke discussie over de snelheid en omvang van nieuwe regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van milieu. Denk hierbij aan stikstofmaatregelen, die bedrijven in verschillende sectoren dwingen om hun werkwijze aan te passen. Sommige critici stellen dat wet- en regelgeving te snel wordt ingevoerd, wat de economische welvaart onder druk zet. Ongeacht of regelgeving te snel (of juist te langzaam) wordt ingevoerd, hebben veranderende wet- en regelgeving en de toenemende rapportageverplichtingen een grote impact op CFO’s. In dit artikel bekijken we hoe technologie hierbij kan ondersteunen.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

De impact van wet- en regelgeving op CFO’s

Voor CFO’s betekent het snel moeten aanpassen aan nieuwe wet- en regelgeving dat zij constant strategisch en operationeel flexibel moeten zijn. De druk om te voldoen aan diverse regels zonder de financiële gezondheid en groei van de organisatie in gevaar te brengen is groot. CFO’s moeten niet alleen zorgen voor compliance, maar ook voor efficiënte operationele processen en transparante rapportage. Dit vereist een proactieve benadering waarbij realtime data en geavanceerde analysetools essentieel zijn.

Hoe technologie CFO’s helpt compliance waarborgen
Technologie kan helpen bij het snel en accuraat voldoen aan nieuwe regelgeving. Geïntegreerde compliance-oplossingen bieden realtime updates en controles, waardoor organisaties snel kunnen reageren op nieuwe eisen en reputatieschade kunnen voorkomen.

Strategische planning en risicobeheer
Geavanceerde risicobeheer- en scenarioanalysetools stellen CFO’s in staat om de potentiële impact van nieuwe regelgeving te evalueren en strategische beslissingen te nemen. Dit helpt bij het voorbereiden op verschillende scenario’s en het nemen van passende maatregelen.

Operationele efficiëntie
Door gebruik te maken van technologie kunnen operationele processen efficiënt blijven, zelfs te midden van veranderende regelgeving. Flexibele rapportagetools en geïntegreerde systemen zorgen ervoor dat organisaties wendbaar blijven en hun operationele doelstellingen kunnen behalen.

Transparantie en rapportage
Nieuwe regelgeving vereist vaak verbeterde transparantie en rapportage. Technologische oplossingen bieden flexibele rapportagetools die het eenvoudig maken om aan diverse rapportagevereisten te voldoen, wat essentieel is om het vertrouwen bij stakeholders te behouden.

Hoe Workday helpt
In een tijdperk van steeds veranderende wet- en regelgeving hebben moderne CFO’s wendbare financeoplossingen nodig om effectief te kunnen reageren. De oplossingen van Workday, die AI en machine learning centraal stellen, helpen CFO’s om efficiënter te werken en beter voorbereid te zijn op de voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving.

  • Workday Financial Management: Deze oplossing integreert financiële processen zoals accounting, consolidatie, planning, inkoop, projecten en rapportage, waardoor CFO’s een volledig en realtime inzicht hebben in de financiële gezondheid van de organisatie.
  • Workday Adaptive Planning: Hiermee kunnen CFO’s en hun teams flexibele en dynamische plannen maken, budgetten beheren en verschillende scenario’s simuleren om beter voorbereid te zijn op veranderingen.
  • Workday Prism Analytics: Deze tool stelt CFO’s in staat om data uit verschillende bronnen te combineren en diepgaande analyses uit te voeren, wat cruciaal is voor het maken van geïnformeerde beslissingen over veranderende wet- en regelgeving.

Workday in de praktijk
Flex, een toonaangevende leverancier van supply chain- en productieoplossingen, heeft Workday Financial Management ingezet om hun financiële processen te moderniseren. Hierdoor konden ze hun rapportagetijd drastisch verminderen en beter voldoen aan de complexe regelgeving in de verschillende markten waarin ze actief zijn. Aon, een wereldwijd advies- en bemiddelingsbedrijf, gebruikt Workday Financial Management en Workday Human Capital Management om hun financiële en HR-processen te verbeteren. Dit heeft Aon geholpen om de efficiëntie te verhogen en beter inzicht te krijgen in hun wereldwijde personeelsbestand en financiële gegevens, wat cruciaal is voor naleving van veranderende regelgeving. PwC heeft Workday geïmplementeerd om hun rekruteringsproces te verbeteren en de datanauwkeurigheid te verhogen. Door de uitgebreide mogelijkheden van Workday konden ze hun compliance verbeteren en 9.000 uur per jaar besparen op administratieve taken.

Effectief reageren op verandering
In een tijdperk van snelle regelgeving is het essentieel dat CFO’s beschikken over de juiste strategieën en technologische tools om snel en effectief te reageren op veranderingen. Technologie, en specifiek de oplossingen van Workday, biedt de ondersteuning die nodig is om compliance te waarborgen, risico’s te beheren en strategische beslissingen te ondersteunen. Voor meer informatie over hoe Workday uw organisatie kan helpen bij het navigeren door veranderende regelgeving, bezoek onze website of neem contact op.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen