Nederland overschrijdt EU-begrotingsrichtlijnen

Eelco Heinen VVD Minister Financiën
Minster Heinen omarmt Brusselse aanbevelingen.

De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen om te voorkomen dat de overheidsuitgaven op de middellange termijn boven de Europese normen uitvallen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag gezegd.

De Europese Commissie heeft voor 22 lidstaten beoordeeld of hun overheidsuitgaven in lijn liggen met de nieuwe begrotingsregels. Nederland is het enige land waarmee de Commissie niet akkoord gaat. Het begrotingstekort van Nederland zal volgens de Commissie naar verwachting oplopen van 0,2 procent in 2024 naar 2,4 procent in 2026.

Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie en Financiën) was duidelijk in zijn oordeel. “Nederland voldoet niet aan de aanbevelingen omdat de netto-uitgaven boven de gestelde plafonds liggen.” De Europese Commissie vindt dat Nederland een nieuw plan voor de middellange termijn moet opstellen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel). De EU-lidstaten moeten daarmee instemmen.

De verslechtering voor de middellange termijn wordt onder meer veroorzaakt door geplande belastingverlagingen en een hervorming van het militaire pensioenstelsel. Ook speelt een rechterlijke uitspraak over ten onrechte betaalde vermogensbelasting een rol, wat het tekort in 2025 met ongeveer 0,5 procentpunt zal verhogen, zo schrijft de Europese Commissie in haar dinsdag gepubliceerde Europese Herfstpakket met economische prognoses.

Minster Heinen omarmt Brusselse aanbevelingen

Minister Eelco Heinen (Financiën) ziet de jongste aanbevelingen van de Europese Commissie als een extra aansporing om het huishoudboekje van de overheid verder op orde te brengen. Dat betekent dat extra bezuinigingen nodig zijn als het begrotingstekort zich blijft ontwikkelen zoals nu wordt voorspeld, zei de bewindsman in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

De Europese Commissie tikt Nederland op de vingers omdat het begrotingstekort en de staatsschuld op de langere termijn te hard dreigen op te lopen. De eerstkomende jaren blijven tekort en schuld nog binnen de normen. Daarna is het volgens Brussel nodig bij te sturen, omdat bij ongewijzigd beleid de uitgaven blijven oplopen.

Heinen benadrukte dat Nederland nog altijd “ruimschoots” aan de regels voldoet. Hij wees op de “zeer lage” staatsschuld, die momenteel 45 procent bedraagt van de omvang van de economie. Dat is “de helft van het Europees gemiddelde”, aldus de minister. Toch “omarmt” Heinen het advies van de Europese Commissie, zelf vindt hij al veel langer dat er meer nodig is om de overheidsfinanciën ook op de langere termijn op orde te krijgen.

Het kabinet staat daarbij voor de keuze tussen bezuinigingen en lastenverzwaringen. VVD’er Heinen weet wel waar zijn voorkeur ligt. “Het probleem zit aan de uitgavenkant. We geven te veel uit, dan moet je het ook daar zoeken.” Maar ook binnen de coalitie kan dit nog lastige discussies geven, weet hij. “Niemand vindt het leuk om te bezuinigen of lasten te verzwaren.”

In de onderhandelingen die dit voorjaar leidden tot het coalitieakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB waren de financiën een van de ingewikkeldste onderwerpen. Er lagen veel dure politieke wensen op tafel maar de financiële ruimte was beperkt. Uiteindelijk werden de partijen het eens over een pakket waarin ook bijna 15 miljard euro wordt bezuinigd, onder meer op onderwijs, ontwikkelingshulp en asiel.

Lees ook op CFO.nl: Bedrijven moeten miljarden meebetalen in Franse begroting

De ontwikkelingen op het vlak van e-facturatie gaan mede door ViDA heel snel. Dit initiatief van de Europese Unie omvat diverse maatregelen die bedrijven en overheden verplichten tot digitale oplossingen voor o.a. facturatie. Landen bepalen veel zelf, de uiterste invoerdatum van 1 juli 2030 staat vast.

Gerelateerde artikelen