Nederlandse economie groeit harder dan eurozonegemiddelde

ING: Vooruitzichten voor 2024 gematigd positief.

In het vierde kwartaal van 2023 zag Nederland een stevigere economische groei dan het gemiddelde in de eurozone, volgens nieuwe schattingen van Eurostat, het Europese statistiekbureau.

  • Nederland vertoont stevigere economische groei in vierde kwartaal van 2023 in vergelijking met eurozonegemiddelde.
  • Nederland ontsnapt aan recessie na drie kwartalen van economische krimp, markeert een keerpunt.
  • Vooruitzichten voor 2024 tonen gematigd optimisme, met voorspelde groei van 0,7 procent ondersteund door consumentenbestedingen en industriële veerkracht.

Terwijl het eurogebied een nulgroei liet zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse economie met 0,3 procent groeide. Deze groei markeert een keerpunt na drie opeenvolgende kwartalen van economische krimp, waardoor Nederland uit een recessie wist te komen.

Ontlopen technische recessie

Hoewel de gehele eurozone een technische recessie wist te ontlopen dankzij de nulgroei in het vierde kwartaal, groeide de Nederlandse economie over heel 2023 minder snel dan het eurozonegemiddelde. Terwijl Nederland een bescheiden groei van 0,1 procent registreerde, bedroeg de groei van de eurozone vorig jaar 0,5 procent. Deze afzwakking van de jaargroei was zichtbaar in zowel Nederland als de bredere eurozone in vergelijking met 2022, toen beide economieën nog krachtig herstelden van de coronacrisis.

Lees ook:

Optimistische vooruitzichten

Het optimisme over de Nederlandse economie wordt verder ondersteund door vooruitzichten voor 2024. Volgens ING-econoom Marcel Klok zal de groei naar verwachting doorzetten, met een voorspelde groei van ongeveer 0,7 procent over het hele jaar. Klok merkt op dat consumenten meer ruimte hebben gekregen dankzij verbeterde koopkracht, verhoogde minimumlonen en lagere belastingen op arbeid. Hij benadrukt echter dat de groei gematigd zal zijn, deels vanwege mogelijke terugval in investeringen gedurende het jaar.

Het CBS meldde dat bedrijfsinvesteringen in bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en machines in het afgelopen kwartaal aanzienlijk zijn afgenomen, terwijl ook de bouw een matig kwartaal beleefde. Niettemin is er een positieve noot in de groei van de Nederlandse industrie, die ondanks de uitdagingen van de energiecrisis weer enige veerkracht heeft getoond.

Nuance

Hoewel de vooruitzichten voor Nederland gunstiger lijken dan die voor Duitsland, waar een verwachte krimp van 0,2 procent wordt voorspeld, blijft ING voorzichtig optimistisch. De gematigde groei van de Nederlandse economie wordt deels toegeschreven aan factoren zoals overheidsuitgaven aan gezondheidszorg en onderwijs, maar ook aan de uitdagingen op het gebied van investeringen en de industrie, die van invloed blijven op de algehele economische prestaties. (ANP)

Gerelateerde artikelen