Onno Krap: ‘Als CFO kun je in veel sectoren werken’

Als oud-consultant had Onno Krap al een brede achtergrond. Na CFO-rollen bij Crucell en Exact wil hij zich nog verder verbreden in een nieuwe industrie.

Krap stopte enkele weken geleden als CFO van het softwarebedrijf. Exact was dit voorjaar verkocht aan investeringsfonds KKR en daarmee kwam een logisch moment om afscheid te nemen, vertelt hij. “Als je een nieuwe private equity-cyclus in gaat wordt er verondersteld dat je dat weer voor vijf of zes jaar doet. Ik heb zeven jaar voor Exact gewerkt. In die tijd is het bedrijf van de beurs gegaan, hebben we vier jaar onder private equity gewerkt en dit voorjaar een hele mooie transactie gedaan. Ik dacht toen als ik nog een stap wil maken moet ik het nu doen en niet als ik 59 ben.”

Lees ook: Onno Krap, CFO Exact: “Uitdaging om kosten niet met omzetgroei te laten meestijgen”

Leuk om jezelf weer aan te scherpen in nieuwe industrie

Aan welke sector denkt hij nu? Heel breed. “Ik denk dat het leuke van het zijn van CFO is dat je in principe in veel sectoren kan werken. Het is voor tachtig procent vergelijkbaar en die twintig procent die anders is, moet je zo snel mogelijk onder de knie krijgen. Ik zal nu een klein beetje het stempel software hebben, maar zeven jaar geleden had ik het stempel biotech. Het is juist leuk om jezelf weer aan te scherpen in een nieuwe industrie.”

Exact was nog beursgenoteerd toen Krap er in 2012 aan de slag ging. Hoewel het nog steeds een belangrijke speler was in de markt voor bedrijfssoftware, kampte het bedrijf al jaren met een negatieve groei. Het management stippelde een strategie uit die het bedrijf weer vlot moest trekken. Na meer dan een verdubbeling van de koers werd Exact in 2014 door investeringsfonds Apax van de beurs gehaald.

Management Exact kreeg volledig vertrouwen van Apax

Van Apax kreeg het management daarna het volledige vertrouwen om zijn strategie en plannen te realiseren, vertelt de CFO. “Wat je vaak hoort is dat private equity voor een deel op de stoel van het management gaat zitten. Die ervaring heb ik totaal niet met Apax. Het zijn hele professionele, vriendelijke en integere mensen. Ik denk ook dat de ene overname de andere niet is. Wij hadden een duidelijk plan met een duidelijke groeistrategie. Als je levert op dat plan is er voor hun niet zoveel reden om het anders te willen.”

Flinke professionalisering finance onder CFO Krap

De Finance functie maakte onder Krap een flinke professionaliseringsslag door. “We waren vroeger behoorlijk ‘local for local’, in elk land hadden we lokale finance managers. Business Control was iets wat ook nog in de kinderschoenen stond. Nu staat er een hele duidelijke, strakke finance-organisatie. Dat heeft bijgedragen aan de transparantie in het bedrijf en aan het nemen van de juiste managementbeslissingen om de winstgevende groei weer terug te krijgen in het bedrijf.”

Het was ook heel belangrijk voor de relatie met private equity. “Als bedrijven als Apax of KKR naar het management luisteren en naar managementpresentaties kijken willen ze graag begrijpen wat je doet. Waar zit het verdienmodel, hoe ziet de toekomst eruit en is die realistisch en begrijpen ze de plannen die het management maakt? Het gaat om dat soort vragen. Finance kan dan een hele belangrijke rol spelen door dit allemaal transparant te maken en zo de strategie te onderbouwen.”

Apax verdiende investering Exact meerdere keren terug

Exact groeit op dit moment met meer dan10 procent per jaar met goede winstmarges. Belangrijk daarbij is dat bijna 90 procent van de omzet terugkerende omzet is. Het heeft geleid tot een flinke waardestijging. Bovenop de verdubbeling op de beurs, heeft Apax zijn investering, bij de verkoop aan KKR, meerdere keren terugverdiend, geeft Krap aan zonder details te noemen.

Weer ergens CFO

Al deze ervaringen neemt Krap mee naar een volgende rol. “Ik zou heel graag weer ergens CFO worden. Een beursgenoteerde onderneming vind ik leuk, private equity is prima. Ik heb een brede achtergrond en niet iedereen maakt een stap van de beurs naar private equity mee, dat is wel een heel interessant proces. We hebben een aantal overnames gedaan en ook behoorlijk wat desinvesteringen. Ik breng zo langzamerhand aanzienlijke bagage mee die ook waardevol kan zijn voor andere bedrijven.”

Naam: Onno Krap
Geboortejaar: 1965
Nationaliteit: Nederlands
2012 – 2019: CFO Exact Holding
2011 – 2012: CFO Crucell
2006 – 2011: Vice President Finance Crucell
2000 – 2005: Director Finance Planning & Control Europe Applied Biosystems
1991 – 2000: Senior Manager Accenture
1989 – 1991: Luitenant ter Zee Kon. Nederlandse Marine

Lees ook: CFO Profiel: Onno Krap
Bekijk de CFO100