Opvolger Zalm bekend bij ABN AMRO: Kees van Dijkhuizen

Kees van Dijkhuizen, de huidige CFO van ABN AMRO, gaat Gerrit Zalm opvolgen als CEO van ABN AMRO. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt.

De naam van Van Dijkhuizen stond niet op het lijstje van mogelijke opvolgers van Zalm dat afgelopen september naar buiten kwam. Zij noemden toen Chris Vogelzang, hoofd van de consumentenbank van ABN AMRO, en Joop Wijn als de meest voorname kandidaten.

Gerrit Zalm had eerder al aangekondigd in 2017 te willen opstappen als CEO. Hij wilde na de splitsing, fusie en beursgang van het financiële concern plaatsmaken voor een nieuwe bestuursvoorzitter. De huidige termijn van Zalm, die in 2009 werd benoemd, liep eigenlijk nog tot mei 2018.

De benoeming van Van Dijkhuizen treedt in werking op het moment van goedkeuring door de toezichthouders. Die wordt uiterlijk half februari verwacht. 

Van Dijkhuizen volgde in mei 2013 Jan van Rutte op als CFO die toen met pensioen ging. Hij was daarvoor financieel topman van NIBC en oud thesaurier generaal van het ministerie van Financiën. 

Het veilige profiel van Van Dijkhuizen past perfect in wat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die een belangrijke rol speelde in de zoektocht naar een opvolger van Zalm, voor ogen had. ‘Kees van Dijkhuizen heeft zich de afgelopen elf jaar bewezen als een uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne’, aldus Dijsselbloem.

Volgens de minister speelde de nieuwe topman binnen de bank ‘een leidende rol bij de beursgang en was hij nauw betrokken bij de kostenreducties binnen de bank en bij de toekomststrategie.’ Hij gaat ABN AMRO ‘nu naar een volgende fase leiden, waarin de Staat door zal gaan met het verkleinen van het aandeel in de bank.’