Realtime data: de motor achter toekomstgericht financieel management

Maar implementatie van realtime data systemen brengt ook uitdagingen.

Door: Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday

In een snel veranderende zakelijke wereld is realtime data een onmisbaar instrument voor bedrijven geworden, vooral in het domein van financieel management. Organisaties kunnen op basis van inzichten uit realtime data sneller en beter geïnformeerde beslissingen nemen, waardoor ze dynamisch kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden. Uit de gesprekken die ik regelmatig voer met CFO´s komt bijna altijd wel naar voren hoe cruciaal de rol van realtime data is in het uitrollen van moderne financiële strategieën. Daarom wil ik het in deze column hebben over de invloed van realtime data op de rol van de CFO.

De CFO en realtime data

Het omzetten van inzichten uit data binnen de organisatie naar bruikbare informatie is essentieel voor CFO's bij het nemen van strategische beslissingen. Als organisaties beschikken over actuele, realtime data, zoals cashflows, inkomsten en uitgaven, zal dit hun vermogen om snel te reageren op veranderingen aanzienlijk versterken. Dit snelle reactievermogen wordt verder ondersteund door het identificeren van financiële trends en patronen, waarbij het gebruik van AI en machine learning een cruciale rol speelt. Deze technologieën stellen CFO's in staat om proactief te handelen in reactie op onverwachte ontwikkelingen en subtiele patronen te ontdekken die anders onder de radar zouden blijven. Overigens is deze informatie niet alleen essentieel voor CFO’s, maar heeft impact op de hele organisatie, van de CHRO en de marketingmanager tot de  Raad van Bestuur.

Lees ook op CFO.nl: Erik van Loon (CFO Van Mossel Autoschade Groep): “Van Mossel herstelt ongeveer 270 auto’s per dag. Per seconde kunnen we de gerealiseerde kpi’s monitoren.”

Realtime data en strategische planning

Ook in de context van strategische langetermijnplanning speelt realtime data een sleutelrol. De data die worden gegenereerd in de traditionele jaarlijkse budgetterings- en planningsprocessen zijn vaak al verouderd op het moment van publicatie, waardoor organisaties in wezen achteruit kijken in plaats van vooruit. Dit kan leiden tot gemiste kansen en een vertraagde reactie op marktveranderingen. Een aanpak gebaseerd op continue planning met realtime data biedt organisaties daarentegen de flexibiliteit om strategieën flexibel aan te passen aan de huidige marktomstandigheden. De juiste tooling faciliteert een dynamische benadering door continue, realtime planning en forecasting mogelijk te maken, waardoor bedrijven in staat zijn om proactief in plaats van reactief te handelen.

Uitdagingen

De implementatie van realtime data systemen brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld het combineren van data uit verschillende delen van de organisatie, waaronder finance en HR, en het waarborgen van datakwaliteit. Een zorgvuldige planning, kennis van best practices, en een grondige evaluatie van de behoeften van de organisatie zijn essentieel.

Cloudbased applicaties die finance, HR, planning en analytics samenbrengen, kunnen organisaties helpen deze uitdagingen aan te gaan. Ze bieden niet alleen toegang tot actuele gegevens, maar helpen ook bij het analyseren en interpreteren van deze gegevens voor betere beslissingen. Deze oplossingen bieden flexibiliteit, inzichten en de efficiëntie om te groeien en te schalen, waardoor ze een cruciale rol spelen in de transformatie naar geavanceerde, datagedreven processen.

De weg naar een datagedreven toekomst

De toekomst van financieel management wordt steeds meer gevormd door de beschikbaarheid en het gebruik van realtime data. Deze ontwikkeling onderstreept het belang voor bedrijven om de juiste technologieën en strategieën te adopteren, om volledig te profiteren van de kansen die realtime data biedt. Naarmate de financiële wereld evolueert, zal het vermogen van organisaties om snel en effectief op data te reageren, bepalend zijn voor hun succes.

Bij Workday zijn we ons bewust van de uitdagingen én kansen die een datagedreven organisatie met zich mee brengen. We gaan graag met u het gesprek aan over de manieren waarop onze oplossingen uw organisatie kunnen ondersteunen op weg naar een datagedreven toekomst. Kijk op www.workday.com/nl voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen