Shortsellers: geen waardecreatie, wel potentiële impact op stakeholders

Hoe bereid je jezelf als CFO voor op ongewenste aandacht van shortsellers?

Tekst: Ariën Stuijt en Annika van Loenhout

Zo af en toe duikt er weer een bericht op dat shortsellers het gemunt hebben op een bedrijf. ‘’Percentage short-sellers in bedrijf fors gestegen’’, luidt dan de kop, met de potentiële uitwerking dat diverse sta-keholders direct onraad ruiken:“Is er iets mis bij dit bedrijf?”. Een bizarre Pavlov-reactie dieven overbodig is als schadelijk. Deze shortsellers voegen nietspositiefs toe aan de beurs. Zespeculeren op een koersdaling, die een selffulfilling prophecy kan worden. Aan bestuurders de schone taak om bij ongewenste aandacht van shortsellers juisten adequaat te communiceren naar de stakeholders en ervoor te zorgen dat de temperatuur niet onnodig oploopt in en rondom de boardroom.

Openbaar Register AFM
Bij het Openbaar Register (netto)shortposities van de Autoriteit Financiële Markten worden posities boven de 0,5% publiekgemaakt. Het doel vanuit de wetgever: het vergroten van transparantie en het bieden van meer inzicht voor beleggers in de posities in een aandeel. Mooi vanuit het oogpunt van trans-parantie voor beleggers meteen daadwerkelijke interesse in ondernemingen. In het geval vanshortsellers is dat helaas vaak niet het geval. Sowieso is hetshort gaan in een aandeel eenfinancieel instrument dat geen enkele functionele rol heeft in het financiële en maatschappelijke verkeer.

Bestuurders bij de les?
Het tegenargument is doorgaans dat shortsellers een zuiverende rol spelen in de financiële markt door bestuurders bij de les te houden. Zijn ze niet daadkrachtig genoeg en komen bedrijven in financieel lastig vaarwater, dan zorgen zij ervoor dat bestuurders snel acteren en doen wat gedaan moet worden. Dit klinkt te mooi om waar te zijn – en dat is het doorgaans ook. Stel je voor dat bestuurders meteen orde op zaken stellen waardoor de koers weer opveert. Dan blijft er onder de streep niets over voor de aasgieren. Zij gokken juist op een verdere koersdaling. En deze wordt juist bereikt door ervoor te zorgen dat alom bekend wordt dat shortsellers massaal in een aandeel stappen. Het Openbare Register is daarmee een onmisbaar wapen. Een website als shortsell.nl dankt er zelfs zijn bestaan aan. In een minuut heb je een lijst met Europese bedrijven waar massaal op rood is ingezet.

Bereid jezelf goed voor
In het short Register van de AFM zijn talloze namen te vinden van gespecialiseerde fondsen diehun bestaan hebben in het inzetten op rood. Dit kan serieuzel ange termijn beleggers schaden en bedrijven in onrustig vaarwater brengen. media brengen hogere shortposities als nieuws en dat kan bij beleggers en analisten de vraag oproepen of er echt iets aan de hand is. Het is raadzaam jezelf daar goed op voor te bereiden als CFO.

Een aantal onderdelen bij je voorbereiding zijn onmisbaar:

1. Denk als een activistische aandeelhouder

Wees voorbereid op mogelijke negatieve aandacht die shortsellers met zich mee kunnen brengen. Dat kan vervelende mediaaandacht zijn, maar het kunnen ook lastige vragen zijn van je eigen aandeelhouders. Zorg dat je je eigen bedrijf kent en weet waar de zwakke punten zitten, want juist hierop zal de externe aandacht zich richten. Denk daarbij als een activistische aandeelhouder. Op welke kwetsbaarheid binnen het bedrijf of in de strategie zou deze zichkunnen richten? Door je kwetsbaarheid goed in beeld te hebben, kun je je eigen verdedigingop orde brengen en zorgen voor een sterk, duidelijk verhaal.

2. Maak vrienden voordat je ze nodig hebt

Om te voorkomen dat beleggers twijfels krijgen, is een goede dialoog met je stakeholders cruciaal. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, vrienden maak je immers het beste in vredestijd. Als het er echt om gaat spannen ben je meestal namelijk al te laat met je dialoog. Menigeen heeftzijn positie al ingenomen en dan communiceer je met een achterstand: vanuit een defensieve positie moeten uitleggen waar je bedrijf staat, is een nederlagenstrategie.

3. Communiceer je strategie helderen duidelijk

Communiceer altijd vanuit je strategische uitgangspunten. Denk niet dat je er bent door af en toe een Capital Markets update te geven en het daarbij te laten. Communiceer je cijfers en wapenfeiten zoals opdrachten en orders en plaats ze in een strategisch kader. Dit is de bewijsvoering voor je strategie en het is belangrijk om aandeelhouders en stakeholdersdaarin mee te nemen.

4. Voer een intensief Investor Relations beleid

Ken je aandeelhouders en ga in gesprek met ze om te weten hoe ze naar het bedrijf en naar het management kijken. Staan ze achter de strategie, of zijn ze kritisch op een aantal punten? Dit is cruciaal om te doen voor het moment dat er twijfels opduiken. Wanneer strategie en het verhaal op orde zijn en aandeelhouders weten van de hoed en de rand, verkleint het de kans dat zij vraagtekens gaan zetten, aangestoken door negatieve berichtgeving in de media.

 

Kortom, voorbereiding is cruciaal om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de boardroom aangenaam blijft en de onderneming niet bij het eerste gesputter direct alle zeilen bij moet zetten. Het betrekken van je stakeholders is daarbij key. Want wie zijn relaties op orde heeft kan wel tegen een stootje, ook als dit stootje wordt uitgedeeld door shortsellers.

Ariën Stuijt is Strategy Director enAnnika van Loenhout is Consultantbij Hill+Knowlton Strategies.

Gerelateerde artikelen