“20 procent CFO’s denkt CEO te worden”

Weinig CFO’s zien zichzelf binnen vijf jaar CEO worden. Een op de vijf top-financials denkt binnen vijf jaar die stap te zullen maken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Duke University onder 1.000 finance executives wereldwijd. In Europa denken de minste CFO’s de hoogste baas binnen hun bedrijf te worden. Slechts 15 procent geeft zichzelf een kans van meer dan 40 procent. Dit percentage is lager dan in Afrika (27 procent) en de VS (20 procent).

De taken van een CFO verschillen vaak van die van de CEO. En veel CFO’s zien zichzelf wellicht ook niet als CEO: omdat ze bijvoorbeeld risicomijdend zijn of overtuigingskracht missen. Toch hebben ze wel de benodigde kennis om te leiden en snappen ze als geen ander wat de financiële impact van beslissingen is, stelt het artikel. Ook dijt het takenpakket van de CFO steeds verder uit, wat de financiële topman nog beter geschikt maakt om de CEO op te volgen. CFO’s zijn niet langer alleen bezig met het controleren van de kosten of het optimaliseren van het rendement op het vermogen. Ze zijn sterk in het opbouwen van relaties met bijvoorbeeld IT of HR. Tegelijkertijd is de CFO door degelijke ontwikkelingen nog meer onvervangbaar geworden op zijn plek.

In de het onderzoek werd ook gevraagd wat de CFO’s denken nodig te hebben om CEO te worden. Antwoorden varieerden, van meer operationele of productervaring tot leiderschapstraining, een bredere economische visie en ervaring op het gebied van sales, marketing en strategie.

[Bron CFO.com]

 

Gerelateerde artikelen