Thomas Cook had beter de CEO dan de CFO kunnen wisselen

Thomas Cook had in aanloop naar faillissement twee keer een CFO-wissel. Ook een zware interim-CFO kon de reisorganisatie echter niet redden.

De reisorganisatie vroeg maandag faillissement aan nadat een reddingsoperatie was mislukt. De Chinese grootaandeelhouder Fosun en kredietverschaffers zouden samen 900 miljoen pond sterling vers kapitaal in de onderneming stoppen, maar op een vrij laat moment in het proces kwam daar een aanvullende eis voor nog eens 200 miljoen pond door RBS bij. Dat bleek uiteindelijk een brug te ver.

Twee keer CFO-wissel in aanloop faillissement Thomas Cook

In de aanloop naar het faillissement had Thomas Cook twee keer een CFO-wissel. Michael Healy, die de rol vanaf 2012 had vervuld, stopte eind 2017. Hij werd opgevolgd door Bill Scott, die eerder controller was bij Kwik Fit. Scott moest echter al na negen maanden het veld ruimen nadat de ondernemingen verschillende winstwaarschuwingen had moeten geven door een slechter dan verwacht zomerseizoen.

Sten Daugaard oud-CFO Lego

Scott werd op interimbasis vervangen door de Deen Sten Daugaard die al als non-executive aan het bedrijf verbonden was. Daugaard was eerder CFO van SGL Group een producent van op koolstof gebaseerd materialen en van 2008 tot eind 2011 van Lego. Daugaard hielp de producent van speelgoudblokjes door de crisis en vertrok aan het eind van een recordjaar waarin het bedrijf 20 procent groeide.

Interim-CFO Thomas Cook had flinke ervaring

Daugaard bracht dus aanzienlijke CFO-ervaring mee. Desondanks slaagde hij er niet in om de reisorganisatie te redden. Achteraf is het wel de vraag of Thomas Cook anno 2019 nog te redden was. Het bedrijf heeft het namelijk al jarenlang lastig doordat het een verouderd verdienmodel had dat in het internettijdperk nog voor een aanzienlijk deel was gebaseerd op reiswinkels. De resultaten waren dan ook slecht. Dit decennium werd alleen in 2015, 2016 en 2017 een kleine nettowinst gemaakt. Vorig jaar draaide het bedrijf 163 miljoen pond verlies.

Problemen Thomas Cook te fundamenteel

Het plotselinge vertrek van een CFO is vaak een rode vlag dat er ernstige problemen zijn bij een onderneming. In dit geval blijkt dat ook weer zo te zijn. Of het Scott, laat staan huidig interim-CFO Daugaard, echter kan worden aangerekend dat het finaal mis ging met Thomas Cook is de vraag. Daarvoor waren de problemen bij het bedrijf toch te fundamenteel.

Dat ligt anders voor CEO Peter Fankhauser die bijna vijf jaar op zijn post heeft gezeten en natuurlijk eindverantwoordelijk was voor de strategie van de onderneming. Het was achteraf misschien beter geweest als niet een nieuwe CFO maar al eerder een nieuwe CEO was aangezocht.