‘Veel pensioenfondsen dwingen duurzaamheid bij bedrijven niet af’

Een deel van de pensioenfondsen gebruikt zijn stemrecht bij bedrijven waarin ze beleggen, niet om duurzame ontwikkelingen bij bedrijven af te dwingen.

Dat meldt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) op basis van onderzoek onder 34 Nederlandse pensioenfondsen over hun stemgedrag.

Stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen en desinvestering zijn manieren waarop pensioenfondsen druk kunnen uitoefenen op bedrijven. Bijna alle fondsen hebben standaarden op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur. En bijna alle pensioenfondsen rapporteren over hun stemgedrag, waarvan ruim de helft over elk specifiek agendapunt.

Ruim een derde van de pensioenfondsen gebruikt het stemgedrag niet om duurzame ontwikkelingen af te dwingen. Daarbij controleert minder dan de helft van de pensioenfondsen of de stemmen worden uitgebracht in overeenstemming met de eigen richtlijnen ten aanzien van duurzaamheid. VBDO raadt pensioenfondsen aan het stembeleid jaarlijks te herzien, om duurzaamheid bij bedrijven op de agenda te houden.

Lees ook: Versnellen duurzame transitie: Moed en ambitie nodig van financiële leiders

Gerelateerde artikelen