Was getekend, Jack de Kreij

Jack de Kreij stopt 1 februari bij Vopak. Deze gelauwerde én gelouterde CFO heeft in vijftien jaar tijd zijn stempel kunnen drukken op de tankopslagreus uit Rotterdam.

Zo eindigt een tijdperk. In anderhalf decennium is Jack de Kreij een beetje Vopak geworden. En dat in een periode waarin de onderneming vanuit stormachtige jaren in rustiger vaarwater kwam en weer is gaan floreren. De Kreij wordt alom geroemd vanwege de grote invloed die hij heeft gehad op de veranderingen. De CFO drukte zijn stempel op Vopak.  

Gaat het over Vopak en De Kreij, dan gaat het al snel over de spectaculaire groei die het meer dan vierhonderd jaar oude bedrijf doormaakte. Van 750 miljoen euro omzet in 2003 naar 1.3 miljard in 2016. Die prestaties blijven niet onopgemerkt. Ook buiten de zakenwereld oogst De Kreij waardering voor zijn rol. 
Eind december krijgt hij, in aanloop naar zijn afscheid een koninklijke onderscheiding. Bij vakgenoten staat De Kreij hoog in aanzien. Maar liefst twee keer ontvangt hij een CFO Award. Vorig jaar zomer volgt op de jaarlijkse CFO Day de ultieme bekroning met een Lifetime Achievement Award

Kenmerkend: zijn naam is binnen de community vele malen genoemd, een vaste waarde in de wereld van CFO’s. De Kreij staat onder collega’s bekend als benaderbaar, een CFO die zijn kennis graag deelt in de community. De Vopak-veteraan fungeert daarom als boegbeeld van vakgenoten, zo oordeelt de jury bij de totstandkoming van deze oeuvreprijs.


De Kreij tijdens de uitreiking van de CFO Lifetime Achievement Award.

Meer bestuurder

De Kreij is niet een CFO die louter en alleen op de winkel past. Hij bestuurt mee, onderneemt. “In dit bedrijf ben ik allereerst bestuurder en daarnaast verantwoordelijk voor financiën”, zegt hij over die rol in een interview met FM.nl. Jack de Kreij denkt met de rest van het bestuur mee over de te volgen strategie van het bedrijf. Dat is hard nodig, als De Kreij in dienst treedt  bij Vopak. Het bedrijf kampt dan met de gevolgen van de niet succesvolle fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed in 1999. De Kreij weet samen met de toenmalige CEO het tij te keren door de focus terug te brengen en de organisatie te professionaliseren. Van een portfolio van losse divisies, wordt Vopak een meer gestandaardiseerde onderneming. 

Om dat te bereiken, moeten ingrijpende keuzes worden gemaakt. Vopak stapt af van het model dat het bedrijf ooit groot maakte. “Het succes van Vopak is dat we zijn begonnen als een portfolio van individuele, decentrale, succesvol ondernemende terminals”, aldus De Kreij. “Bij de strategische heroverweging van 2003 is de vraag gesteld: gaan we met dat model door, of is er iets wat we kunnen toevoegen. Waardoor alles meer in een global context wordt geplaatst? (…) Aan de operationele kant is duidelijk dat het inefficiënt is om tachtig keer het wiel uit te vinden. En dat een bepaalde mate van standaardisatie waarde kan toevoegen”, zegt De Kreij in een interview met FM.nl over deze periode. 

Aanjager en rustpunt

Sommigen vrezen dat door de professionalisering het ondernemerschap in het bedrijf onder druk komt te staan. Toch gebeurt dat niet. En De Kreij speelt hierin een belangrijke rol. Door een strak oog te houden op het ondernemerschap. In het interview met FM.nl zegt hij juist dat standaardisatie kan leiden tot meer ondernemerschap, omdat de beste kennis en ervaringen ter wereld in standaarden worden gegoten. Dat maakt de ruimte voor commerciële activiteiten juist groter, betoogt De Kreij. En de jaren die volgen, geven hem gelijk. De CFO weet efficiëntie en structuur te koppelen aan de ondernemende cultuur bij Vopak, aldus het juryrapport van de Lifetime Achievement Award. 

De Kreij geldt als aanjager binnen dit veranderproces. Maar tevens wordt hij gezien als rustpunt, zo valt te lezen in het juryrapport. Met zijn hulp verbetert de organisatie zichzelf en De Kreij bereikt dat zonder voor de troepen uit te lopen. Op diezelfde subtiele manier weet hij de invloed van finance binnen de organisatie te vergroten. Finance heeft impact, maar de veranderingen worden door de business niet als indringend ervaren. “Finance is prominent, maar niet arrogant”, aldus de jury.

Toekomst

Na 15 jaar laat De Kreij een bedrijf achter, dat met vertrouwen naar de toekomst kijkt. In 2016 vierde Vopak zijn vierhonderdste verjaardag. In het jaarverslag over 2016 meldt het bestuur dat het weliswaar rekening houdt met volatiliteit op de markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen, maar dat het op de lange termijn verwacht de groei voort te kunnen voortzetten. 

Wat als De Kreij straks het stokje heeft overgedragen aan de nieuwe CFO, Gerard Paulides? Hij gaat niet voor een nieuwe bestuurdersrol, zei hij in december 2016 in een interview met De Telegraaf. Wel blijft De Kreij actief in het toezicht. Zo is hij op dit moment nog commissaris van TomTom en Corbion.