CFO Lifetime Achievement Award voor Jack de Kreij (Vopak)

Jack de Kreij heeft tijdens de preconference van CFO Day 2017 in Huis ter Duin een CFO Lifetime Achievement Award ontvangen. De CFO van Vopak kreeg de prijs uit handen van jurylid Bert Groenewegen, CFO van de NS en in 2013 zelf winnaar van een CFO Award. De CFO Awards gingen dit jaar naar Ron Hemmer en Jeff Carr.

>> Bekijk hier alle foto's van de CFO Day 2017. 
>>Lees de verslagen van de CFO Award 2017 winnaars:
Ron Hemmer (CFO Hunkemöller)
Jeff Carr (CFO Ahold Delhaize)
>> Lees ook het verslag van CFO Day 2017
>> Bekijk de full page felicitatie aan de CFO Awards-winnaars in het FD.

De Kreij is al sinds 2003 CFO van Vopak. Hij heeft inmiddels zijn afscheid aangekondigd en vertrekt volgend jaar februari bij het inmiddels vierhonderdjarige Nederlandse bedrijf. Twee keer werd De Kreij al uitgeroepen tot CFO of the Year: in 2008 en 2009. Zijn naam werd binnen de community al vaker genoemd voor de oeuvreprijs. Na toetsing was de jury unaniem in haar oordeel dat De Kreij in het rijtje met voorgangers als Jan HommenRené Hooft Graafland en Peter Kok thuishoort.

Bij de start van De Kreij als CFO van Vopak, kampt het bedrijf nog met de gevolgen van de fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed in 1999, die niet goed is uitgepakt. De Kreij weet samen met de toenmalige CEO het tij te keren door de focus terug te brengen en de organisatie te professionaliseren. Het bedrijf maakt sindsdien een sterke omzetgroei door, van 750 miljoen in 2003 naar 1,3 miljard euro vorig jaar.

De jury kent De Kreij de prijs toe vanwege de volgende redenen:

Rustpunt en accelerator

De Kreij heeft een duidelijke rol in het bepalen van de strategie in de woelige jaren na de fusie. Van een portfolio met individuele divisies, wordt Vopak een meer gestandaardiseerde organisatie, met respect voor ondernemerschap en de lokale bedrijven. De professionalisering en verbeteringen in efficiency brengen Vopak stabiliteit en vormen tevens de basis van het huidige succes. De Kreij is hierin een accelerator, maar ook een rustpunt. Hij helpt de organisatie zichzelf te verbeteren in plaats van voor de troepen uit te lopen.

‘Embrace entrepreneurship’

Wat dit jaar binnen de CFO Association op de agenda staat, het behouden van ondernemerschap, doet De Kreij al jaren. Binnen de professionalisering van het bedrijf, houdt hij strak oog op het ondernemerschap. De Kreij weet succesvol structuur en efficiëntie te koppelen aan  de ondernemende cultuur in het bedrijf.

High performing organisatie      

De Kreij heeft eenduidige finance organisatie neergezet die werkt volgens een helder plan en een roadmap. Er is lof voor de IT-processen en de realtime risico-analyse. Compliment is dat finance impact heeft, maar dat de veranderingen door de business niet als indringend ervaren zijn. Finance is prominent, maar niet arrogant.

Boegbeeld

De Kreij, een van de langst zittende CFO’s, geldt als een voorbeeld in de CFO community. Vopak trekt volop aandacht vanwege de succesvolle aanpak. De Kreij deelt zijn kennis en ervaringen maar al te graag onder zijn collega’s. Dit maakt hem een boegbeeld voor zijn vakgenoten.
 

CFO.nl en FM.nl interviewden Jack de Kreij eerder over zijn werk. Lees hieronder de interviews terug:
Vopak op de toekomst voorbereid met scenario's
Jack de Kreij, CFO Vopak: keuzes maken en doorpakken