Waterschap Amstel, Gooi en Vecht tekort van 18 miljoen euro
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kampt met zulke financiële tekorten dat sommige partijen in het bestuur vrezen voor een "technisch" faillissement. Diverse projecten zijn tijdelijk stilgelegd, maar de bezuinigingsplannen zijn volgens onder anderen VVD-fractievoorzitter Brigitte Wielage "bij lange na niet voldoende".
Het schap had over 2022 een tekort van 17,6 miljoen euro en dit jaar wordt een tekort van 18 miljoen euro voorzien, mede door tegenvallende belastinginkomsten en onjuist gebleken begrotingsaannames. Het eigen vermogen is geslonken van bijna 20 miljoen naar 5,2 miljoen euro.
Negatief eigen vermogen
"De kans op een negatief eigen vermogen is voor ons aanleiding geweest in gesprek te gaan met de voornaamste toezichthouder, de provincie Noord-Holland", zei vertrekkend financieel bestuurder Peter Smit (VVD) donderdag tegen het ANP. "Je moet geen verstoppertje spelen." Hij voorziet geen maatregelen van de provincie.
De VVD zit niet in het nieuwe dagelijks bestuur, dat binnenkort aantreedt. Wel komt daarin de Partij voor de Dieren, samen met de PvdA, Water Natuurlijk (gesteund door onder meer GroenLinks, D66 en Volt) en Ongebouwd (vertegenwoordigers van boeren). In hun coalitieakkoord beloven ze de vermogenspositie van het waterschap te herstellen door de tarieven fors te verhogen, de bedrijfsvoering op orde te brengen en de achterstand in de belastinginning zo snel mogelijk weg te werken.
Versneld belasting innen
"Het heeft de afgelopen jaren niet meegezeten. We zitten nu in een dal, er liggen dingen tijdelijk stil", erkent Smit. Hij hoopt dat dit jaar 30 tot 40 miljoen euro eerder kan binnenkomen door versneld belasting te innen. Het nieuwe waterschapsbestuur kan geld ophalen bij de belastingbetaler, aldus Smit. "De financiële slagkracht is er gewoon."
Het waterschap beschermt met meer dan 1100 kilometer dijken en kades voor ruim 1,4 miljoen mensen in Noord-Holland, Utrecht en een stukje Zuid-Holland. De veiligheid is volgens Smit niet in het geding. Maar "risicoloos qua waterveiligheid is de wereld natuurlijk nooit". Hij sluit niet uit dat zandzakken nodig zijn.
(ANP)