Wie wordt de Uber van 2015?

De jaaroverzichten en ranglijstjes van 2014 zijn oud nieuws, de oliebollen zijn op, het is tijd om weer aan de slag te gaan en de blik vooruit te richten. Hoewel, er wordt op veel finance afdelingen en bij accountantskantoren hard gewerkt om het jaarverslagen over 2014 zo snel mogelijk te kunnen publiceren. Oud nieuws waarbij we nog eens kunnen zien wat een onderneming afgelopen jaar heeft gedaan. In het beste geval wordt ook een summiere vooruitblik gegeven.

Ondertussen is men in de bestuurskamers al weer druk bezig met plannen maken voor investeringen, overnames en uitbreidingen of juist herstructureringen die dit jaar of het daarop volgende jaar moeten plaatsvinden. Dat is veel interessanter nieuws voor stakeholders. In plaats van een nieuws jaaroverzicht of ranglijstjes van grootste stijgers en dalers op de beurs zou het veel uitdagender zijn om een aantal slimme denkers uit alle sectoren van de maatschappij bij elkaar te zetten en te laten brainstormen over de komende jaren. Ik verwacht niet dat zij gaan voorspellen wat ons te wachten staat, maar zij kunnen wel nieuwe inzichten bieden. In alle discussies over hoe de economie zich dit jaar gaat ontwikkelen heb ik de input van de uitdagers die een aanval willen doen op de gevestigde orde gemist. Ik denk dat we juist behoefte hebben aan nieuwe ideeën nu blijkt dat de gevestigde strategieën niet goed werken.De vraag die mij, en waarschijnlijk vele anderen bezighoudt is: wat is de volgende Uber? Welke sectoren worden na de taxibranche en de hotelbranche op zijn kop gezet? In dat kader las ik het afgelopen weekend in het FD een interessant artikel over voedsel uit het laboratorium. Het meest bekende voorbeeld is de gekweekte hamburger die wereldwijd opzien baarde. Daar blijft het niet bij meent de Franse chemisch fysicus Hervé This. Volgens hem moeten we ons eten opnieuw uitvinden. In plaats van brood of melk kunnen we ook toe met moleculen van koolhydraten en eiwitten en vet die uit het laboratorium komen. In Californië wordt nu gewerkt aan het in het laboratorium namaken van melk. Of het daadwerkelijk een doorbraak wordt, blijft de vraag. In het rijke westen zien we eten als een prettige vaak sociale bezigheid waar we van genieten. In landen met voedseltekorten is het echter een kwestie van overleven en dan maakt het niet uit waar voedsel vandaan komt. Food for thought voor al die boeren, die net hebben geïnvesteerd in een uitbreiding van het aantal koeien en voor de verwerkers van deze melk zoals FrieslandCampina en andere voedselproducenten. Dit is maar één voorbeeld van een mogelijke disruptieve technologie, er zijn er veel meer die zich nu nog onder de radar ontwikkelen, maar waar we mogelijk dit jaar of volgend jaar meer van zullen horen. Ik wens u voor 2015 dan ook een scherpe blik voor ontwikkelingen en veel succes en een goede gezondheid! 

Gerelateerde artikelen