Winstwaarschuwingen Philips Healthcare en Air France KLM

Twee AEX bedrijven kwamen vanochtend met een winstwaarschuwing. Bij Philips moest zelfs de bestuursvoorzitter Philips Healthcare, Deborah DiSanzo, het veld ruimen ten gevolge van de tegenvallende resultaten.

In een vanochtend afgegeven winstwaarschuwing geeft Philips aan dat het operationeel resultaat (ebita) van Healthcare in het tweede kwartaal circa 220 miljoen euro bedragen, wat lager is dan verwacht.

In het bericht benadrukt CEO Frans van Houten dat de ebita van Philips als geheel conform de geldende marktverwachting is. Die kwam uit op € 400 mln.

De bestuursvoorzitter Philips Healthcare, Deborah DiSanzo, legt haar functie neer en het onderdeel rapporteert voortaan rechtstreeks aan topman Frans van Houten. Door die nieuwe managementstructuur moeten de prestaties worden verbeterd en zou beter moeten worden ingespeeld op de veranderende vraag van klanten. Analisten schatten in dat topman van Houten slechts tijdelijk de leiding over de gezondheidstak overneemt en op zoek zal gaan naar iemand anders om de divisie op termijn te leiden.

Air France KLMOok Air France KLM kwam vanochtend met een winstwaarschuwing. De luchtvaartmaatschappij verwacht nu een bedrijfsresultaat (ebitda) van 2,2 tot 2,3 miljard euro over 2014. Eerder werd gerekend op 2,5 miljard euro. De bezetting was lager dan verwacht, met name op routes naar Noord Amerika en Azië waardoor er sprake was van overcapaciteit. Bovendien blijft de raag naar vrachtvervoer via de lucht zwak.   

Gerelateerde artikelen