Waarom YoungCapital succes op succes boekt

Er komt weer een forse omzetgroei aan, voorspelde CFO Oscar Visser in een interview in CFO Magazine. Donderdag kwam de bevestiging in cijfers: online recruiter YoungCapital groeit met maar liefst 60 procent. 

De omzet over 2017 kwam uit op een recordbedrag van 325 miljoen euro, tegenover een omzet van 203 miljoen euro een jaar eerder, laat het bedrijf weten. YoungCapital maakt al enkele jaren een spectaculaire groei door. Ook over 2016 bedroeg de groei 60 procent, een jaar eerder ging het om 28 procent. De recruitmentspecialist, die zich richt op jongeren, heeft inmiddels meer dan 1.000 mensen in dienst.  

“We spreken als geen ander de taal van de jongeren, en zien dat ze massaal naar ons toekomen voor een bijbaan of startersfunctie”, zegt CEO Ineke Kooistra in een persbericht over het succes van het bedrijf. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar ingezet op een "growth mindset". Dat houdt in dat het altijd beter slimmer en sneller wil presteren dan de rest. “Daardoor zijn we challenger in de markt en kunnen we exponentieel groeien”, aldus Kooistra.

Ook voor 2018 is de doelstelling weer stevig: Minimaal 30 procent omzetsgroei. De groei moet onder meer komen uit het verder uitbouwen van het klantenportfolio van zowel YoungCapital als het label Professionals, de detacheringstak van YoungCapital.

Geen afhankelijkheid financiers

Oscar Visser start in 2017 als CFO van YoungCapital. De doelstelling die hij meekrijgt is met een groei van 45 procent stevig te noemen.  In een interview in CFO Magazine dat in september plaatsvond toonde hij zich echter zeer optimistisch over dit doel: “Ook dit jaar gaan we de 60 procent omzetgroei weer halen”, zei hij toen al.

Waarom groeit het bedrijf nu al enkele jaren achter elkaar zo hard? Visser noemt in het interview enkele redenen voor het succes van YoungCapital. Essentieel is volgens de CFO de onafhankelijkheid van externe financiers. Visser in het interview: “Banken regelen alles dicht, dan verdwijnt het ondernemerschap. Dat kan ook gebeuren bij een beursnotering of private equity. Het ligt er natuurlijk wel aan met welke partij je te maken hebt. Maar als je de ‘Elliotts’ aan boord hebt, zit je niet meer zelf aan het stuur. Het gevaar is dat enkel bezig bent met het managen van de verwachtingen van de buitenwereld, in plaats van met het toevoegen van waarde. Ik ben blij dat YoungCapital niet beursgenoteerd is. Ik waak erover dat wij als bedrijf de financiering in eigen hand houden om te kunnen blijven doen wat we nu doen.”

Lees hier het interview met Oscar Visser, CFO van YoungCapital, over de redenen voor het succes