Goede CFO? Opvolger geregeld!

Binnen bedrijven is vaak weinig aandacht voor de opvolging van de top. Zeven tips om wél opvolgers klaar te hebben staan. 

Het bedrijf beter achterlaten dan het er voorstond en zorgen dat het goed voorbereid is op de toekomst. Dat zijn wensen die iedere CFO die afscheid neemt van een bedrijf heeft. Van groot belang hierbij is dat er een opvolger klaar staat die goed voorbereid is op de taak.

Toch is het vaak genoeg zo dat er nog geen opvolger beschikbaar is als een executive vertrekt. In de eigen rangen liep nog niemand warm en een schaduwlijst met kandidaten die het stokje over konden nemen bestond niet. Maar weinig bedrijven hebben een serieus opvolgingsplan, blijkt uit onderzoek. Niet verstandig, want het opvolgingsvraagstuk is een wereldwijd issue dat nu ook in Nederland gaat spelen, zei hoogleraar Ard-Pieter de Man eerder tegen CFO.nl: "Ook hier krijgen we te maken met dat gebrek aan opvolgers en ‘tweede mannen'".  

Lees ook: Wie is de opvolger van de CFO?

Een opvolgingsplan heeft niet alleen voordelen op lange termijn; een pool van talentvolle financials zorgt ervoor dat een CFO meer tijd vrij kan maken voor strategie en verandering, taken die toch al deel uitmaken van de uitdijende agenda van de CFO, schrijft Sandy Cockrell van het US CFO Programma van Deloitte op CFO.com. Hiernaast is het zo dat CEO’s en bedrijven tegenwoordig verwachten dat iedere CFO een aantal kandidaten klaar heeft staan dat het stokje nu of in de nabije toekomst over kan nemen. Recruiters geven bovendien aan dat het vermogen om een team te kunnen bouwen en opvolgers te klaar te stomen tegenwoordig topprioriteit zijn bij de selectie van CFO-kandidaten. 

Hoe kan een CFO het beste werken aan zo’n plan voor opvolging? Zeven tips:

Betrek anderen erbij

Zorg dat de CEO, de directeur en de audit committee op de hoogte zijn van de opvolgingsplanning en belangrijke besluiten hierbinnen. Het is belangrijk dat ze talenten in actie kunnen zien. Zo weten de belangrijke stakeholders dat het finance leiderschap in goede handen is en krijgen talenten de mogelijkheid zich te laten zien.

Besteed aandacht aan de ambities van de financieel directeuren

De laag onder de CFO is een bron voor potentiële opvolgers. Niet allen zullen de stap naar de CFO-positie maken. Toch is het belangrijk dat duidelijk is wat er van ze verwacht wordt, hun ambities te kennen en ze ontwikkelingskansen te bieden. Laat ze ook hun eigen opvolgingsplan maken. 

Begin tijdig met het spotten van talent

Het opvolgingsplan moet een rol spelen bij het recruitment, zelfs al op het niveau van de starter. Identificeer high-potentials tijdig, te beginnen op managersniveau, en begin met ontwikkelingsprogramma’s.

Roteer 

Zorg dat mensen regelmatig andere rollen toebedeeld krijgen, binnen finance maar ook binnen de business. Dit past bij de meer strategische rol die de CFO is gaan innemen. 

Leg de nadruk op soft skills

Bij het beoordelen van geschiktheid voor de CFO-positie en de verdere ontwikkeling van kandidaten moet de nadruk liggen op soft skills. Het vermogen om teams te bouwen en te leiden, te beïnvloeden, samen te werken en te communiceren, bepalen of een finance leader de stap naar de CFO-positie kan maken. Toch zijn dit soort vaardigheden vaak geen onderdeel van de ontwikkeling van financials, totdat ze in leiderschapsposities terecht komen. Begin dus eerder met de ontwikkeling van deze skills. 

Houd externe opties open

Hoe goed het opvolgingsplan ook is, het zal er niet voor zorgen dat alle vacante posities gevuld worden. Als het niet mogelijk is om twee potentiële kandidaten aan te wijzen voor een functie, kan het noodzakelijk zijn om naar buiten te kijken. Houd dus goed contact met recruiters over beschikbaar talent. En weet wat de eisen van de markt zijn. 

Evalueer het plan regelmatig

Door snelle ontwikkelingen in de wereld en veranderende verwachtingen kunnen er zomaar zwakke plekken ontstaan in de vaardigheden en ervaring van potentiële kandidaten. Evalueer dus regelmatig of het opvolgingsprogramma nog past bij de eisen van de huidige tijd.

[Bron: CFO.com]
 

Gerelateerde artikelen