Alex van Groningen richt zich op België en CEO

Alex van Groningen wil grote stappen vooruit zetten in 2018, door zich op een nieuw land te richten en nieuwe communities aan te spreken. Een gesprek met community manager Kevin Mottard. 

Hoe ziet de agenda voor 2018 eruit?
“Dit wordt een belangrijk jaar voor ons, een jaar waarin we ons gaan verbreden. Voorheen waren we een Nederlands bedrijf dat een uitstapje heeft gemaakt naar Zuid-Afrika. Nu kiezen we echt voor een uitbreiding naar België met een CFO Day, een CEO Day, een CHRO Day en een Executive Day België.
Hiernaast verbreden we ook qua doelgroep. Voorheen waren we vooral gericht op finance en HR. We voelen de behoefte om de verschillende boardleden samen te laten komen, om de functies als het ware open te breken. Uit de gesprekken die bestuursleden met elkaar voeren, kan een verrassend inzicht op het werk ontstaan. In het najaar brengen we de CEO’s, CFO’s en CHRO’s voor het eerst samen op de Executive Day NL.

“We blijven doen wat we goed doen, op dezelfde manier, zonder onszelf te kannibaliseren. Dat betekent dus niet nog meer events binnen finance. De events die we doen proberen we nog beter te doen en hiernaast gaan we nieuwe doelgroepen aanboren. 

“Verder gaan we twee bestaande events samenvoegen. Het Jaarcongres Finance Transformation was de afgelopen jaren qua karakter al veranderd. Je kunt niet eeuwig over finance transformation blijven praten. Thema’s werden langzaamaan breder, draaiden om de wereld om ons heen. Hiernaast werd het Jaarcongres Controlling steeds meer een event voor de group controller. Deze twee events hebben we in elkaar geschoven, tot het Leadership in Finance Summit. Dit events is voor de CFO en diens team en wordt gebracht op de manier zoals men het van ons gewend is.”

Wat betekent die verbreding voor de plannen in Nederland?
“In het najaar vindt dus de eerste Executive Day NL plaats. Hier brengen we CEO’s, CFO’s, CHRO’s, CMO’s en COO’s samen. We richten ons dus op alle C-level functies, die samenkomen op een event met een bijzonder thema. 
Nederland doet het goed: we zijn het meest concurrerend van Europa, de vierde economie van de wereld. Tegelijkertijd bespeur je veel onvrede. Als er een belastingverlaging voor bedrijven wordt ingesteld, ontstaat er toch veel twijfel. Het is wel belangrijk dat men zich bewust is dat onze welvaart en welzijn niet gratis zijn. Om het bedrijfsleven concurrerend te houden, moeten er stappen gezet worden. De taart moet niet alleen verdeeld worden, maar ook gebakken. Welk type leiderschap is daarvoor nodig? Hoe creëer je daar draagvlak voor? En hoe zorg je dat bedrijven succesvol blijven? M&A gaat daarin een hefboom zijn. Het is tegenwoordig een kwestie van eten of gegeten worden. Nederlandse bedrijven moeten agressiever aan M&A doen. Tijdens dit event komen we met succesvolle voorbeelden van bedrijven die groter geworden zijn door M&A. 

Wat waren de ervaringen van het eerste evenement in België dit jaar?
“We hebben gemerkt dat er behoefte is aan het soort evenementen dat wij neerzetten; events die draaien om inhoud, met een brede insteek, gekoppeld aan netwerken met een minimum aan commercialiteit. Naar wat wij horen is dat vrij uniek in België. Verder merkten we dat de sprekers en in het bijzonder Bart De Wever van de Executive Day vorig jaar zeer goed gewaardeerd werden, door zowel Belgische als Nederlandse deelnemers. Ook over programma, locatie en eten en drinken was men positief. Na Kasteel Brasschaat kiezen we dit jaar voor Executive Day België zelfs voor een nog iets groter kasteel met locatie Wolfenbos in Kapellen. Ook blijven we kiezen voor zowel Belgische als Nederlandse sprekers, zodat er sprake kan zijn van kruisbestuiving.” 


Bart De Wever vorig jaar op Executive Day België (Lees hier het verslag terug)

Welke namen staan er op het affiche?
“Op onze CFO Day in België zal Jeroen Dijsselbloem spreken. Verder spreekt Rik Torfs op zowel de CFO Day als de CHRO Day in België. Hij is columnist van de krant Het Laatste Nieuws en als oud-rector natuurlijk uitermate geschikt om over leren te spreken. Guus Hiddink spreekt op CEO Day over leren binnen verschillende generaties en culturen. Op zowel CFO Day als CHRO Day spreekt Marc Lammers, oud-bondscoach van zowel de Nederlandse als de Belgische hockeyers. En ook oud-veldrijder Sven Nys is present, één van de populairste sporters van Vlaanderen.”

Naar welke spreker kijk je zelf het meeste uit?
Sihame el Kaouakibi (spreker CFO Day/CHRO Day) is een Vlaamse moslima die jongeren helpt het beste uit zichzelf te halen. Ze heeft Let’s go urban opgericht, een beweging die de wijken in gaat om jongens en meisjes, vaak met een allochtone achtergrond individueel aan te spreken en op te roepen hun talenten te benutten. Qua leren is dit een lastige groep. Ik verwacht dus dat deelnemers veel van haar lessen kunnen opsteken.”