Back to business! – Gaat de CFO Nederland nog gaver maken?

De zomervakantie is nu echt voorbij. Maar hoe moet het verder met Nederland?

Hoewel de weergoden er deze week anders over lijken te denken, is de zomervakantie nu echt voorbij. Back to business! dus – niet geheel toevallig ook het thema van CFO Day 2023.

Rondom dit jaarlijkse event voor de Nederlandse financiële top, liet CFO Magazine, samen met de CFO Community haar licht schijnen over een aantal Nederlandse sectoren waar het nodige is gebeurd de afgelopen jaren. Ook werd er gekeken naar het Nederlandse bedrijfsleven als geheel. De Nederlandse economie is een van de grootste en welvarendste landen ter wereld. Maar die positie is niet vanzelfsprekend. Wat kan er beter? En welke bijdrage kan de CFO leveren?

Hoe 'gaaf' is het Nederland van Mark Rutte?

Het wordt Mark Rutte, de langstzittende premier van ons land, weleens verweten dat hij Nederland zo ‘gaaf’ vindt. Overdreven vinden sommigen, onterecht vinden anderen. Maar hoe je het ook wendt of keert, de vraag die belangrijk is: had Mark gelijk, of niet? Of een beetje? En als Nederland dan toch (een beetje) 'gaaf' zou zijn, hoe houden we dat zo? 

De Nederlandse economie (omvang rond de 800 miljard euro) is een van de grootste en meest ontwikkelde ter wereld en Nederlanders behoren tot de welvarendste en gelukkigste mensen die er op aarde rondlopen. Maar deze positie niet vanzelfsprekend.

Sterker nog, die positie van Nederland als koploper lijkt volgens sommigen onder druk te staan. “Ons gave land is weer wat minder gaaf”, kopte Het Financieele Dagblad afgelopen jaar in een artikel van journalist/macro-econoom Mathijs Bouman. Hierin vergelijkt hij vijf bekende internationale ranglijsten waaruit blijkt dat de concurrentiepositie van Nederland verslechtert.

Nederland staat nog altijd op een vierde positie, is de consensus. Maar vooral het investeringsklimaat voor buitenlandse ondernemingen zou in de afgelopen jaren achteruit zijn gegaan. “Het vertrek van Shell, Unilever en DSM laat hier zijn sporen na. Een land dat zijn multinationals verliest, boet onmiskenbaar in aan gaafheid.”

Het is een conclusie waar veel Nederlandse ondernemingen niet veel mee kunnen. Natuurlijk: ook zij kunnen hun biezen pakken en elders neerstrijken. Maar of het daar zoveel beter is? Nederland biedt in de meeste gevallen nog volop kansen, en menige onderneming die de coronacrisis heeft overleefd zal popelen om daar op in te spelen. Natuurlijk staan daar risico’s tegenover, maar ook die lijken niet onoverkomelijk. Back to business, dus. In Nederland, welteverstaan.

Sector analyses en drie strategische thema’s

Omdat wij van de CFO Community benieuwd zijn naar wat er speelt in verschillende sectoren, hebben wij op CFO Day 2023 een aantal industrytables georganiseerd rondom een aantal specifieke branches: Industrie, Bouw, Energie, Retail, Handel, Financial Services, Transport en Logistiek. Kennis werd uitgewisseld, maar ook werd ingegaan op de kansen en risico’s voor CFO’s.

Sommige kansen en risico’s zijn sector-onafhankelijk. Of ondernemingen nu in de industrie, handel of dienstverlening actief zijn: allemaal hebben ze ermee te maken, al is het dan in de ene sector wat meer dan in de andere. De kansen en risico’s die door alle CFO's werden genoemd – strategische thema’s is misschien een betere term – zijn: duurzaamheid, digitalisering en personeelsplanning.

CFO aan zet

De CFO die ‘back to business’ wil gaan zal zich de komende jaren met deze strategische thema’s moeten bezighouden.

Voor CFO Magazine hebben we in aanloop naar CFO Day 2023 ook een aantal sectoranalyses laten maken. Hierin keren de drie thema’s – duurzaamheid, digitalisering en personeelsplanning – ook terug, zij het wat uitgebreider in het ene sectorverhaal dan in het andere, wanneer het thema juist daar van toepassing is.

Arthur Schellekens, Directeur Risk & Commercial Underwriting van kredietverzekeraar Coface Nederland, heeft hier en daar zijn licht laten schijnen over specifieke trends binnen bepaalde sectoren en hoe CFO's daarmee om zouden kunnen gaan.

De CFO, in zijn hoedanigheid van bestuurder en financieel geweten, is aan zet om een antwoord te formuleren op vragen als: hoe positioneren wij ons? Hoe kunnen we onze processen verder optimaliseren en digitaliseren? In zijn hoedanigheid van administratief opperhoofd moet hij lastige verslaggevingsvraagstukken zien te ‘tackelen’ (denk aan de introductie van de CSRD-duurzaamheidsverslaggevingsregels). In zijn hoedanigheid van eindverantwoordelijke als het gaat om risicomanagement, moet hij nadenken over alle eisen ten aanzien van cybersecurity volgens de nieuwe NIS2-richtlijn. En in zijn hoedanigheid van dealmaker, kan – moet – de CFO er via fusies en overnames aan bijdragen dat zijn onderneming zich verder ontwikkelt.

Wanneer alle CFO’s van Nederland hun bedrijf blijven opstuwen in de vaart der volkeren, wordt Nederland nog gaver dan het al is.

De komende weken zullen wij onze sector-analyses ook online publiceren op CFO.nl – Industrie, Bouw, Energie, Retail, Handel, Financial Services, Transport en Logistiek – waarbij wij graag in gesprek gaan met CFO's uit onze CFO community over hoe zij aankijken tegen ontwikkelingen in hun markt. CFO's die dit interessant vinden, kunnen een mailtje sturen naar de hoofdredacteur van CFO Magazine: Jaimedonata@cfo.nl

 

 

Gerelateerde artikelen