Bananenkoninkrijk

Het einde van het jaar nadert en dat is de gebruikelijke tijd voor pensioenfondsen om financiële beleidsmaatregelen te treffen over pensioenpremies, pensioenopbouw, toeslagverlening (indexatie) en over kortingen. Dat doet ook het pensioenfonds waarvan ik voorzitter ben. Hoewel voor de verkiezing van Trump werd gevreesd door de financiële markten, lijkt dat vooralsnog een zegen voor pensioenfondsen met een dubbel " feest ". Door een behoorlijke rentestijging en winsten op aandelen zijn de dekkingsgraden verbeterd in november. Bij continuering van deze situatie zal dat de mate en omvang van de te treffen negatieve maatregelen beperken of voorkomen.

Door Huub van Rozendaal

Staatssecretaris Klijnsma stelt mogelijk daarom reparatiemaatregelen uit tot januari, zodat zij de laatste cijfers in de beoordeling kan betrekken.

Zo gezegd klinkt dat heel verstandig maar de achtergrond is natuurlijk een andere! In maart hebben we verkiezingen en de regering gaat echt niet zo kort daarvoor haar eigen glazen ingooien. Dat is koren op de molen van 50+, die toch al aardig groeit in de peilingen. Het verstandige schuilt dus alleen in het eigenbelang en hopelijk komt de rest van Trump of uit een andere hoge hoed.

Denk vooral niet dat ze veel ophebben met pensioenen en pensioenfondsen. Door wijzigingen in de btw-wetgeving krijgen pensioenfondsen een extra last aan de broek van jaarlijks honderden miljoenen, alleen maar om de schatkist te spekken. Gelukkig hebben de besturen van de fondsen het beter voor met hun belanghebbenden en zijn daarom naar de rechter gestapt. Op basis van Europese regels maken zij een goede kans om te winnen, maar Den Haag is een slechte verliezer als het over haar budget gaat. Men frustreert via allerlei wegen een normale rechtsgang en zelfs als de fondsen voldoen aan alle btw-regels, wordt het daarvan feitelijk gebruik maken nagenoeg onmogelijk gemaakt.

We kennen allemaal Panama, bekend om zijn bananen, krokodillen en Panama Papers. Wij noemen zo n land daarom een bananenrepubliek. Als het over deze btw-heffing gaat en het feitelijke gedrag van de Belastingdienst/ Ministerie van Financiën zijn wij echter een bananenkoninkrijk, dat kort voor verkiezingen krokodillentranen huilt als het over pensioenen gaat, maar ondertussen wel alles in het werk stelt om een krokodillenhap uit de pensioenpotten te nemen.

Huub van Rozendaal was CFO van Sligro en blogt voor CFO.nl over zijn ‘lessons learned’ en de invulling van de functie van CFO.