Bedrijfsinvesteringen in juni opnieuw sterk gedaald

Investeringen infrastructuur en machines teruggeschroefd.

De investeringen van bedrijven zijn in juni opnieuw flink gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in juni 10,3 procent minder in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, infrastructuur, vliegtuigen, personenauto’s en machines werd minder geld gestoken.

  • Bedrijfsinvesteringen daalden in juni met 10,3% ten opzichte van vorig jaar.
  • Vooral investeringen in gebouwen, infrastructuur en machines werden fors teruggeschroefd.
  • In mei namen de bedrijfsinvesteringen al met 6,7% af.

Investeringsbereidheid beïnvloed door marktomstandigheden

De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten. Ook de prestaties op de financiële markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, aldus het statistiekbureau. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Juni had dit jaar twee werkdagen minder dan in 2023.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Verwachtingen voor investeringen verslechteren

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen in augustus ongunstiger zijn dan in juni. Dat komt vooral door een lagere bezettingsgraad in de industrie en een grotere daling van de export van goederen. Ook was de stijging van de beurskoersen kleiner en het oordeel van fabrikanten over de orderpositie negatiever.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

Gerelateerde artikelen