Bert van Dongen (CFO Paardekooper): terugdringen plastic verpakkingen moet integraal onderdeel worden van organisatiestrategie.

Boardoom moet gezamenlijk gaan sturen op verbetering.

CFO’s en overige bedrijfsbestuurders moeten het terugdringen van het gebruik van plastic verpakkingen zien als een als integraal onderdeel van de organisatiestrategie en dit streven ook uitdragen. Op die manier kan vermindering van het gebruik gestimuleerd worden. Dat zegt Bert van Dongen, CFO van verpakkingsproducent Koninklijke Paardekooper Group in reactie op een recente oproep van Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO): “Maar het materiaal heeft dusdanige eigenschappen dat deze op dit moment nog niet door enig ander materiaal te evenaren zijn”, waarschuwt van Dongen.

CFO verpakkingsbedrijf onderschrijft oproep VBDO

Paardekooper Group ondersteunt de recente oproep van de VBDO, onder meer met het eigen verduurzamingsprogramma Maatschappelijke meerwaarde leveren. De belangengroep van grote bedrijven roept in een recente brief op, dat moet worden nagedacht over het beperken van het gebruik van verpakkingen.

CFO wil slimmer ontwerp verpakkingen

Van Dongen onderschrijft de oproep dat de samenleving af moet van onnodige verpakkingen en ingezet moet worden op herbruikbare verpakkingen en ‘waar mogelijk en waar niet mogelijk verpakkingen slimmer ontworpen moeten worden met hoogwaardige recycling in gedachte.’ Hij wijst in een reactie op de activiteiten die het bedrijf op dit gebied ontwikkelt.

CFO versus plastic verpakkingen

Als CFO zet Van Dongen de duurzaamheids KPI’s op gelijke hoogte als financiële cijfers. Het bedrijf uit het Zuid Hollandse Oud-Beijerland heeft daarom een monitoringssysteem opgezet waarmee duurzaamheid van de verpakkingen in beeld wordt gebracht: “Op dit moment stellen we daar gezamenlijk targets voor op, welke mee gaan lopen in de reguliere management rapportages waardoor we gezamenlijk gaan sturen op verbetering.”

CFO en hoogte van investeringen

Toch geeft de CFO van het internationale verpakkingsbedrijf aan, dat het moeilijk is om de hoogte van de investeringen aan te geven: “Daar kunnen we geen concrete bedragen voor geven.” Volgens Bert van Dongen is dat namelijk per bedrijf afhankelijk van de situatie. Het hangt af van het type duurzame oplossing en of alle werkelijke kosten meegerekend worden.”

Gerelateerde artikelen