Beursvennootschappen moeten diversiteitsbeleid bekendmaken

Grote beursvennootschappen moeten in de verklaring inzake corporate governance voortaan ook aandacht besteden aan het diversiteitsbeleid dat zij voeren met betrekking tot het bestuur en de raad van commissarissen. Het ministerie van V&J houdt over dit ontwerpbesluit een internetconsultatie.

Het diversiteitsbeleid kan betrekking hebben op leeftijd, geslacht en achtergrond inzake opleiding en beroepservaring. Wanneer de beursvennootschap geen diversiteitsbeleid heeft, moet zij in de verklaring uiteen zetten waarom dit het geval is.

Het ambtelijk voorontwerp strekt ter uitvoering van EU-richtlijn 2014/95/EU wat betreft de verplichting voor grote beursvennootschappen om in het bestuursverslag een beschrijving te geven van het diversiteitsbeleid voor het bestuur en de raad van commissarissen.

De richtlijn beoogt door transparantie van het diversiteitsbeleid het fenomeen van groepsdenken, waarbij de leden van het bestuur en de raad van commissarissen er gelijklopende meningen op na houden, te doorbreken om zo een daadwerkelijke vorm van toezicht op het bestuur en een succesvolle governance van de onderneming te bevorderen.

 Internetconsultatie Bekendmaking diversiteitsbeleid door beursvennootschappen