“Uitstap buitenland lonend voor familiebedrijf”

De grens overgaan loont voor Nederlandse familiebedrijven. Internationaal opererende familiebedrijven boeken gemiddeld een brutomarge van 7,9 procent op hun omzet, tegen 4,8 procent bij familiebedrijven die alleen in eigen land zakendoen.

Door de grens over te gaan krijgen ondernemingen in de eerste plaats meer groeikansen en dus perspectief op een hogere omzet, constateren de onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank. Ook speelt mee dat er meer risicospreiding mogelijk is, bovendien biedt het bedrijven de kans om hun productlijn uit te breiden.

Familiebedrijven zijn niet altijd succesvol over de grens, aldus de onderzoekers. Ze wijzen op de andere omstandigheden die over de grens voor problemen kunnen zorgen. 

Lees ook: Familiebedrijf succesvoller dan gewoon bedrijf door sterke waarden

Volgens het onderzoek exporteert meer dan 60 procent van de circa 270.000 Nederlandse familiebedrijven naar het buitenland. Verder investeert zo'n 70 procent internationaal of heeft buiten de grenzen een financieel belang. Bijna 60 procent heeft zelfs één of meer dochterondernemingen in het buitenland.

Familiebedrijven met een externe bestuurder, dus iemand die geen lid van de familie is, zijn over het algemeen iets vaker internationaal actief dan ondernemingen waar dit niet het geval is.