Spoorgoederenvervoerders leggen activiteiten stil

Stillegging bedreigt economie en handel met de VS.

De twee grootste spoorgoederenvervoerders in Canada hebben hun activiteiten donderdag gestaakt, nadat zij niet tot nieuwe loonafspraken waren gekomen met de vakbond. De geklapte onderhandelingen kunnen grote gevolgen hebben voor de Canadese economie, maar ook voor de handel met de Verenigde Staten. Dagelijks wordt in Canada voor omgerekend bijna 661 miljoen euro aan vracht over het spoor vervoerd.

  • Spoorgoederenvervoerders staken door mislukte loononderhandelingen.
  • Stillegging bedreigt economie en handel met de VS.
  • Dagelijks vervoer van miljoenen euro’s aan vracht verstoord.

Bedrijven leggen personeel stil door lock-out

De twee bedrijven, Canadian National Railway (CN) en Canadian Pacific Kansas City (CPKC), vertegenwoordigen bijna 80 procent van het spoornetwerk in Canada. Ruim 9000 werknemers hoeven niet meer naar hun werk te komen, nu de spoorbedrijven een zogeheten lock-out hebben afgekondigd. Dit betekent dat bedrijven hun personeel verplichten het werk neer te leggen, in tegenstelling tot een staking waarbij werknemers dat op eigen initiatief doen.

Standpunten van vakbond en werkgevers

CN stelt dat het steeds aanbiedingen heeft gedaan aan vakbond Teamsters Canada Rail Conference (TCRC) om de lonen en rusttijden te verbeteren, waaronder een laatste aanbod om een lock-out te voorkomen. “Teamsters heeft geen enkele urgentie of wens getoond om tot een deal te komen die goed is voor de werknemers, het bedrijf en de economie”, aldus het bedrijf. TCRC zet daar tegenover dat geen van zijn aanbiedingen “serieus in overweging is genomen”. Wel wil de bond met beide bedrijven aan de onderhandelingstafel blijven zitten.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gevolgen voor de industrie en handel

Lobbygroepen van sectoren die afhankelijk zijn van het spoor hebben de afgelopen tijd gewaarschuwd voor de gevolgen van een werkonderbreking. Zij vrezen dat fabrieken die afhankelijk zijn van spoorgoederen in de problemen kunnen komen. Volgens de organisaties zou de onderbreking op langere termijn bovendien kunnen leiden tot reputatieschade voor Canada als het gaat om handel.

Impact op handel tussen Canada en de VS

De Canadese economie is sterk verweven met die van de VS. Spoorvervoer nam 14 procent van de totale handel tussen de twee landen voor zijn rekening in de eerste helft van dit jaar. Dat komt naar voren uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Transport. De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Union Pacific verwachtte dinsdag dat een onderbreking ertoe zou leiden dat dagelijks 2500 treinwagons de grens niet zouden oversteken.

Gerelateerde artikelen