CBS: Nederlandse industrie klimt uit Corona-dal, ondanks kleine dip in augustus

Terugval productie augustus waarschijnlijk door chiptekort en bevoorradingsproblemen.

De Nederlandse industrie heeft in de maand augustus iets minder geproduceerd dan in juli, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van juli op augustus daalde de productie in Nederland dan met 1,9 procent.

Wat precies de oorzaak is van de afname, meldt het CBS niet. Waarschijnlijk speelt mee dat veel bedrijven de laatste tijd met bevoorradingsproblemen kampen. In heb bijzonder in de transportmiddelenindustrie kromp de productie sterk, vergeleken met een jaar eerder. Dat komt volgens het CBS door het wereldwijde chiptekort. Net als in eerdere maanden lag de productie in een aantal fabrieken daarom tijdelijk stil.

Productie wel beduidend hoger dan in 2020 en 2019
Ondanks de kleine dip lag de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie nog steeds wel 9,8 procent hoger dan in augustus vorig jaar, toen de productie net weer opkrabbelde van de door de coronacrisis veroorzaakte dip. Vergeleken met twee jaar terug werd er in Nederland over de gehele linie ongeveer 6 procent meer geproduceerd.

Het CBS kijkt ook naar het vertrouwen van ondernemers in de industrie. Daarvan zijn al gegevens beschikbaar over september. Ondanks dat er de laatste tijd ook veel zorgen klinken over bevoorradingsproblemen, is de stemming bij producenten vorige maand verbeterd ten opzichte van augustus. Bedrijven waren vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid.

Daarmee onderscheidt Nederland zich van buurland Duitsland. Volgens recente cijfers van het Duitse statistiekbureau nam het producentenvertrouwen in september daar juist af. De Duitse industrie heeft flink te lijden onder de leveringsproblemen zoals het tekort aan chips voor de auto-industrie.