CFO Accell Group vertrekt

Hielke Sybesma heeft besloten te stoppen als CFO van de Accell Group. Hij was sinds 2001 CFO van de fietsenfabrikant.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Sybesma treedt per 25 april terug uit de raad van bestuur. In totaal was hij 23 jaar in dienst bij de fabrikant van ondermeer Batavus- en Sparta-fietsen. Ook was hij interim-CEO, toen René Takens vertrok bij het bedrijf.

Accell is de zoektocht naar een nieuwe CFO inmiddels gestart. Ook COO Jeroen Snijders Blok stopt bij het bedrijf. Jeroen Hubert is aangesteld als CCO.

“Zwaar jaar”

Accell publiceerde vandaag de jaarcijfers. Daarin maakte het bedrijf bekend een zwaar jaar achter de rug te hebben en een strategiewijziging door te voeren. De fietsenfabrikant liet al eerder weten problemen te hebben op de Amerikaanse markt en gaf daarvoor een winstalarm af.

De nettowinst daalde in 2017 met 68 procent naar 10,5 miljoen euro. Onder meer doordat een samenwerking met een Amerikaanse winkelketen spaak liep moesten veel voorraden tegen kortingen van de hand worden gedaan. De verkopen stegen met 2 procent tot een kleine 1,1 miljard euro.
Het bedrijf trekt 30 tot 40 miljoen euro extra uit om de organisatie aan te passen. Topman Ton Anbeek verwacht “geen grote gevolgen" voor de werkgelegenheid. Door de nieuwe focus op e-bikes en verbetering van de marketing en de onlineverkoopkanalen worden ook nieuwe banen gecreëerd.

Het bedrijf uit Heerenveen wil de omzet de komende vijf jaar opkrikken tot 1,5 miljard euro, een jaarlijkse groei van 6 tot 7 procent. Naast de focus op e-bikes, wordt ook de organisatie versimpeld en komt de nadruk te liggen op zes kernregio's die centraal worden aangestuurd.