CFO Award 2017 voor Ron Hemmer (Hunkemöller)

Ron Hemmer heeft een CFO Award gewonnen. De CFO van Hunkemöller kreeg de prijs tijdens de afsluiting van CFO Day 2017 in Huis ter Duin.

>> Bekijk hier alle foto's van de CFO Day 2017. 
>> Bekijk de full page felicitatie aan de CFO Awards-winnaars in het FD.
>> Lees ook het verslag van CFO Day 2017

Dit jaar werden er twee CFO Awards uitgereikt. Naast Hemmer viel ook Jeff Carr (CFO Ahold Delhaize) in de prijzen. Jack de Kreij (CFO Vopak) ontving woensdag een CFO Lifetime Achievement Award. De prijzen werden uitgereikt door jurylid Bert Groenewegen, CFO van de NS en in 2013 zelf winnaar van een CFO Award.

Ron Hemmer is al sinds 2001 werkzaam als CFO bij Hunkemöller. Samen met de huidige CEO heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de grote veranderingen binnen de organisatie. Hunkemöller is uitgegroeid van een traditionele winkelketen tot een hip en modieus merk dat leidend is in zowel de online als de offline markt. Het is inmiddels het grootste lingeriemerk van de Benelux. De onderneming breidt zich ondanks de lastige markt waarin het actief is, snel uit en heeft zo’n 800 winkels wereldwijd.

Hemmer verdient volgens de jury een CFO Award vanwege de volgende redenen:

Lef en visie

Hemmer is een echte co-piloot. Binnen de succesvolle transformatie die Hunkemöller heeft doorgemaakt, heeft de CFO mede de richting van het bedrijf bepaald. Hij stond mede aan de wieg van de succesvolle omni-channelstrategie. Zijn rol gaat verder dan finance alleen, zo heeft hij ook de internationale expansie en franchise voor zijn rekening genomen.  Hemmer is snel in staat een inschatting te maken van de kansen van een nieuw project, waardoor de organisatie snel besluiten kan nemen. Hij heeft veel lef en visie getoond, door ook in tijden van recessie de organisatie aan te moedigen te investeren.

Innovatie in finance

Hemmer is een ondernemende financial, die over de grenzen van de finance functie heen kan kijken. Hij heeft veel kennis van de business en ziet goed in wat er nodig is. Zo voorziet finance de business constant van real-time stuurinformatie, die voor alle managers toegankelijk is. Dit stelt hen in staat de op dat moment juiste beslissing te nemen, cruciaal in de snelle markt waarin het bedrijf actief is.

Aanjagen

Constant moedigt Hemmer de onderneming aan om te groeien door nieuwe winkels te openen en voorop te lopen in de digitalisering. Hemmer is een CFO die altijd bezig is de business uit te dagen om het bedrijf constant en radicaal aan te passen aan de veranderingen van de omgeving. Hij heeft heldere ideeën over de toekomst en toont zich hierin overtuigd en vastberaden. In zijn eigen woorden: “De organisatie moet driftend door de bochten gaan.”

CFO Awards

Ieder jaar worden namens de CFO Association de CFO Awards uitgereikt aan de CFO‘s die het beste met de uitdagingen en kansen van de huidige tijd om zijn gegaan. Samen met de CFO community stelt CFO Magazine een longlist op waaruit de jury een keuze maakt. Uiteindelijk gaat het bij de awards om de duidelijk positieve impact die de CFO heeft gehad op de onderneming en de voorbeeldrol die hij of zij vervult voor peers.
Vorig jaar vielen Els de Groot en Jaska de Bakker in de prijzen.

Jury 

De jury van de CFO Awards bestaat uit: 

-Petri Hofsté, commissaris bij onder andere Achmea, KasBank, Fugro, BNG Bank en bestuurder Nyenrode Foundation. 
-Renier Vree, CFO van Arcadis en winnaar van de Special Achievement Award 2015
-Bert Groenewegen, CFO van NS, voormalig CFO van Ziggo en winnaar van de Special Achievement Award 2013 
-Leendert van Reeuwijk, CFO van Vlisco, voormalig CFO Van Gamma Holding en winnaar van de Special Achievement Award 2013 
-Pieter de Jong, partner en managing director Benelux bij 3i Private Equity
-Frans van der Grint, Financial+M&A Practice Director Europe bij Hill+Knowlton Strategies

Criteria

De criteria van de CFO Award zijn:

-De CFO heeft een buitengewone prestatie geleverd
-De CFO heeft een verandering binnen finance teweeg gebracht
-De CFO is een hervormer wiens ideeën invloed hebben gehad binnen de organisatie
-De CFO is zichtbaar naar de buitenwereld en is een rolmodel voor de ontwikkeling van de CFO-functie

CFO.nl interviewde Hemmer eerder over zijn werk. Lees de artikelen hieronder terug:
Ron Hemmer: “Een CFO heeft de plicht zich overal mee te bemoeien”
Ron Hemmer: 'Je moet driftend door de bocht gaan'