CFO Bart Koops vertrekt bij Beter Bed

Bart Koops heeft aangekondigd Beter Bed deze zomer te gaan verlaten. Hij was sinds begin 2013 CFO bij de retailorganisatie.

Koops zegt te streven naar een betere balans tussen werk en privé. “Sinds begin 2013 ben ik CFO van Beter Bed Holding N.V. Het was voor mij een moeilijke beslissing de groep te verlaten, maar met name het laatste jaar heeft een zware wissel getrokken op mijn privé-werk balans. In mijn toekomstige rol streef ik naar een betere balans.” Koops vertrekt per 1 augustus 2018.

Voorzitter van de raad van commissarissen Dirk Goeminne geeft aan het besluit te betreuren maar te respecteren. De raad is inmiddels met de zoektocht naar een opvolger gestart. 

Beter Bed is een Europese retailorganisatie die uit 1.191 winkels bestaat. In 2017 behaalde de onderneming een omzet van € 416,4 miljoen met een EBITDA van € 27,5 miljoen.

Problemen Duitsland

Koops trad in 2013 aan bij de retailorganisatie. Sindsdien boekte het bedrijf uitstekende resultaten. Met 2016 als topjaar, mede door het sluiten van vestigingen van concurrent V&D. Dat Koops nu, in navolging van de vorige CEO Ton Anbeek, opstapt, lijkt vooral het gevolg van lokale problemen op de voor de keten zo belangrijke Duitse markt. Klanten daar keerden Matratzen Concord, de Beter Bed-dochter in Duitsland, in 2017 massaal de rug toe.
Er speelde een gifschandaal vanwege vervuilde schuimmatrassen, maar belangrijker was het missen van de moderniseringsslag door de Duitse winkels. Die bivakkeerden onder in de markt en het management was veel te lang blind en doof voor de wens van de moderne beddenconsument: winkels met hightech uitstraling én de laatste generatie boxsprings. In plaats van met schuimmatrassen in traditionele bedden volgestouwde verkoophallen.

In landen waar de  Duitse directie van Matratzen Concord het dus niet voor het zeggen had, ging het goed. Met omzetstijgingen in onder andere Nederland (+4,8 procent) en België (+60 procent). Zwitserland en Spanje deden het om diverse redenen minder, maar onder de streep zou Beter Bed zonder dat Duitse fiasco heel behoorlijk hebben gescoord.