Kijkje in de keuken van de Belgische finance functie

De laatste CFO-rondetafel van 2019. Met CFO’s van grote Belgische spelers als Brussels Airport, Greenyard, SD Worx en Telenet.

Betoverend mooie setting voor de CFO België ronde tafel discussie, de laatste van 2019; in Martin’s Chateau du Lac, aan het Meer van Genval in het prachtige Waals-Brabant, kwam een tiental top-financials samen om de toekomst van de finance functie te bespreken.

Eregast van de avond: de international finance director van Netflix, Robertjan Dekker. Hem was gevraagd naar de discussie te luisteren, die op het juiste moment te prikkelen en de praktijken vanuit Netflix te delen. 

Workday, dat de Belgische markt aan het betreden is met haar financieel management software oplossingen, maakte deze round table mogelijk. Bjorn De Clerck, account executive financial management bij de leverancier van software voor on-demand financieel en human capital management, lichtte het dna van Workday én de plannen om de Belgische finance markt te transformeren toe.

De kwartaalomzet van Workday groeit al jarenlang met meer dan 30 procent, het bedrijf heeft een lange reeks gevestigde bedrijven en challengers, waaronder ook Netflix, als klant. 

In de discussie passeerden onderwerpen als Robotic Process Automation en Artificial Intelligence de revue. De financiële leiders van grote Belgische spelers als Brussels Airport, DEME, Greenyard, SD Worx en Telenet spraken over hoe zíj stappen zetten om nieuwe ontwikkelingen in hun finance functies te implementeren. Door uit te proberen en door medewerkers kennis te laten op doen, luidde de boodschap. De deelnemers bespraken hoe efficiëntiewinsten op die manier te behalen zijn en voor welke nieuwe taken zo ruimte ontstaat bij hun medewerkers. Die nieuwe taken zagen zij vooral op het vlak van business partnering. Maar daarvoor moeten blik en ervaring van medewerkers breed genoeg zijn. Er werd dus gepleit om finance mensen in meerdere verschillende finance rollen ervaring te laten opdoen en dit ook buiten finance te doen.

Tijd om naar Robertjan Dekker te gaan. Hij haalde aan hoe de finance functie bij Netflix is ontwikkeld in zijn ruim vijf jaar bij het bedrijf. Hij was de eerste financial in Amsterdam. Ondertussen stuurt Dekker een groot team van finance professionals in Amsterdam, Brazilië, Singapore en India voor de EMEA-, APAC- en LATAM-regio’s aan. Dat is dus een heel andere functie geworden, waarvoor ook heel andere talenten en perspectieven nodig zijn.

Een van de grootste uitdagingen is snel genoeg schalen om de groei bij te houden. Dat lukt niet enkel met mensen, omdat snel en veel aannemen niet altijd het meest efficiënt blijkt. Technologie is daarbij heel belangrijk. Een van de grote voordelen is dat Netflix geen legacy heeft. Het bedrijf kan dus kiezen wat nodig is, zonder rekening te hoeven houden met beslissingen uit het verleden en de beperkingen die dat weer meebrengt. Voor gevestigde bedrijven niet altijd even gemakkelijk, weet ook Rob Cools, Account Executive Financial Management bij Workday. “Vaak zien bedrijven in, dat innovatieve oplossingen zoals die van ons de beste zijn voor de toekomst, maar hebben ze sterk in hun huidige oplossingen geïnvesteerd en zitten ze daarbinnen. Durf je dan het oude los te laten met het ongemak dat dit met zich meebrengt? En zonder de investering eruit te hebben gehaald die je ooit hoopte te bereiken? Omdat dit immers de beste keuze is voor de wereld van vandaag en morgen?”

Een andere belangrijke en duidelijke keuze die Robertjan Dekker binnen Netflix maakte, is om afscheid van mensen te durven nemen. “Iemand kan perfect geweest zijn voor wat in het verleden nodig was, maar dat niet meer is voor morgen, laat staan voor de verdere toekomst. Je moet dan durven afscheid te nemen en kijken naar iemand die beter op die plek past. En zolang dat met respect gebeurt, is dat ook voor hem of haar beter.”

Hierover ontstaat een mooie en genuanceerde discussie tussen de deelnemers. Enerzijds zien ze het belang in om van mensen afscheid te durven nemen en erkent een aantal deelnemers dat er ook mensen in hun teams zitten die niet meer meekunnen. Maar ontslaan is niet zo gemakkelijk in een land en binnen bedrijven waar de vakbonden sterk staan en sociale afspraken in steen geschreven lijken. Ook wil de groep niet zomaar meegaan in het hosanna verhaal van de flexibele arbeidsmarkt waar medewerkers niet te lang voor je werken, jong zijn en met een flexibel contract werken. Een aantal deelnemers zit op dezelfde lijn: Die jongeren zijn helemaal niet zoveel flexibeler, eerder het tegenovergestelde is vaak waar. Een vaste aanstelling heeft de voorkeur, want dan kan je mensen echt aan je binden. "En veertig jaar bij hetzelfde bedrijf werken? Dat kan een prachtig teken van loyaliteit en duurzaam commitment zijn en hoeft helemaal niet als oubollig te worden beschouwd”, aldus een Belgische financial.

Een heel grote uitdaging voor België is het mobiliteitsvraagstuk. Een inwoner van Hasselt gaat voor haar of zijn werk niet graag naar het 90 kilometer verderop gelegen Mechelen. Want dat betekent anderhalf uur file kruipen. Die uitdaging komt steeds vaker voor. “Maar is dat nou een mobiliteits- of flexibilitetisprobleem?”, vraagt moderator Kevin Mottard, Vlaming en werkend in Nederland. ''Mij valt op dat Belgische jongeren het liefste onder de kerktoren blijven wonen en zich niet willen verplaatsen voor werk. Noch binnen België, laat staan richting het buitenland."

Een aantal deelnemers bevestigt die lezing, anderen merken op dat ze dit niet herkennen. “Wij hebben jongeren uit alle landen ter wereld voor ons werken en ik zie geen verschil”, aldus een van hen.

Robertjan Dekker vertelde dat heel veel nationaliteiten bij Netflix in Amsterdam willen komen werken, maar dat het aantal Belgische werknemers zeer beperkt is. 

Belangrijkste conclusie van een middag met CFO’s in Waals-Brabant, één van de mooiste delen van België op amper twintig kilometer van Brussel: technologie is niet te stoppen en van groot belang, maar uiteindelijk draait het toch om de man of vrouw en diens levenservaring en flexibiliteit. Want de mens is en blijft het belangrijkste, zeker ook in de finance functie van de toekomst.

Waals-Brabant zou Waals-Brabant niet zijn als er geen avond met culinaire hoogstandjes en spectaculaire wijnen zou volgen. In die ongelooflijke setting van dat sprookjesachtige Martin’s Chateau du Lac. Wat dat aangaat, valt de uitslag België-Nederland veel hoger uit dan een schamele 1:0 overwinning voor onze zuiderburen… En ja, het bleef nog lang gezellig in het chateau aan dat Meer van Genval.    

Gerelateerde artikelen